Вицеадмирал Р. Николов: С нашата 30-хилядна армия членството в НАТО няма алтернатива

Най-доброто от печата

13-03-2015, 07:21

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Нямам идея кой реши, че от Шабла ще тръгнат ракетите по направление Изток

Вицеадмирал Румен Николов пое длъжността началник на отбраната на Българската армиява 30 юни 2014 г. Той е роден в Тервел през 1957 г. Преди това 3 г бе командир на ВМС. Преминал е през всичките командни нива на професията. От 1989 г до 1991 г. е бил слушател във Военноморската академия на Русия. Той отговаря на въпроси на в. "Труд"

 -Г-н вицеадмирал, в последните години началниците на отбраната почти не се чуват и виждат. Страх ви е от политиците или смятате, че няма смисъл да говорите, тъй като каузите са изгубени?

-Не само като началник на отбраната, но и като командващ на Военноморските сили, аз съм изразявал мнението си. Експертизата, която ние даваме, трябва да бъде приемана от политиците. Не се притеснявам да изкажа мнението си и да анализирам проблемите на армията.

- Имате ли притеснения от факта, че през последните няколко месеца непрекъснато се говори за война, за въвличане на България във война и за военни действия на територията на страната? Има ли наистина опасност за война?

- Категорично отричам използването на думата война, тъй като тя е доста тежка. Многократно съм споделял в шеговит тон, че когато пожарникарите, хирурзите и военните трябва да си изпълняват фактическите задължения, тогава нещата наистина са станали много лоши. Всички знаем кога и при какви условия работят хората с тези професии. В никакъв случай не искам да бъдем домакини на чл.5 от Вашингтонския договор (според този член страните от НАТО единно защитават страна от алианса, която е застрашена - б.а.). Определени политици задават често въпроси за това дали в страната ни ще бъдат дислоцирани войски на НАТО. Аз винаги казвам: „Да. Не се притеснявайте. У нас има дислоцирани две бригади на НАТО. 61-ва Стрямска бригада и 2-ра Казанлъшка бригада.“

- Обяснете какви центрове и командни пунктове се изграждат и ще действат в България? Появи се гръмка информация за център на НАТО във Варна.

- Т.нар. команден център на НАТО във Варна е наистина прекалено гръмко наименование, което е използвано от непрофесионалисти. Това е изцяло комуникационен център за управление на кораби. Решението за неговото изграждане е взето през 2008 г. Следващата година е направено искане за съфинансиране от НАТО. През 2014 г. беше обявено, че има средства от общото финансиране и изграждането му може да започне. В този център ще работят 19 военнослужещи - 4-ма офицери и 15 старшини и матроси. Аз не смятам, че това е центърът, който ще реши нещата в стратегически план.

- Шабла също беше нарочена за точка, от която ще започне Третата световна война.

- Поредната груба инсинуация. Нямам идея кой реши, че оттам ще тръгнат ракетите по направление Изток.

- А кога ще започне да функционира командният център на НАТО, който ще бъде в София, в сградата на МО-2 до “Пирогов”?

- Този център все още е в процес на администриране. Миналата седмица имаше представители на логистичната част на НАТО, за да определят дали е подходящ районът, който сме им предложили. Този център ще координира основно логистични дейности. Сутринта срещнах едно заглавие „Танковете идват“.

- А те наистина ли ще дойдат от Рига?

- Няма такава информация. Дали ще дойдат от Рига, или от Грузия, няма никакво значение. Това са четири машини, които в период от две седмици, защото толкова ще трае учението на „Ново село“, ще бъдат на наша територия. 9-10 са ученията през цялата година, като най-голямата бройка танкове, която ще бъде в страната ни, ще е 14 броя. Те идват на автотрейлери. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ние ще имаме пълната информация за придвижването на техниката, но няма да я оповестяваме предварително от съображения за сигурност.

- А каква ще бъде максималната численост на чуждестранни бойци на наша територия през тази година?

- Има различни видове учения. Следващата седмица ще има ротно учение. Тогава ще има 4 танка, 9-10 съпровождащи машини и около 200 души чуждестранни военнослужещи. Максимално няма да има повече от 1000 чуждестранни бойци в България. Те няма да бъдат само американци или германци, а ученията ще са многонационални.

- Какво е мнението ви за старата идея за създаването на обща европейска армия? Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отново повдигна този въпрос. Възможно ли е да поддържаме сили за НАТО и за ЕС?

- Винаги е възможно някой политик да си фантазира. По този начин те си създават имидж на база на некомпетентност. Доколкото имам информация, г-н Юнкер е имал такава мечта в детско-юношеските си години. Или малко по-късно. Попитайте Германия, Франция или Великобритания дали могат да заделят сили, които да бъдат управлявани от несъществуващ орган. Да предположим, че през 2055 г. може и да бъде създадена структура за управление на силите на ЕС. Ние не сме коментирали този въпрос.

- Една част от политиците в България непрекъснато повдигат въпроса за бъдещето ни в НАТО и искат референдум за членството ни. Какви са възможностите на Българската армия да осъществява сигурността на страната ни извън орган за колективна отбрана? Има ли алтернатива членството ни в НАТО?

- Да погледнем реалностите. Погледнете само каква е числеността на армиите на Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Русия. Ние с нашата 30 000-на армия срещу коя от тези държави, говорим условно, можем самостоятелно да решим един конфликт? Или дори да споменем Сирия. Невъзможно е. Към момента членството ни в НАТО няма алтернатива.

- Какво е състоянието на армията? Натренирана ли е войската? Има ли проблеми с поддръжката на техниката?

- Ако говорим за нетренираността и мотивацията за работа в армията, може да се каже, че военнослужещите са достатъчно мотивирани в нормална ситуация. Казвам в нормална, тъй като след време може да се създаде ненормална за военнослужещите ситуация. Тук визирам и условията за пенсиониране, и условията за финансиране в настоящия момент, което води до сериозни сътресения. Миналия септември аз поставих въпроса и обясних и на министъра, и на президента, че има опасност да се създаде неблагоприятна обстановка за служба и за нарушаване на системата за сигурност в страната. Това може да се случи, ако се създадат условия за масово напускане на военнослужещи, което ще доведе до сериозни проблеми.

- В момента имате ли увереност от политическото ръководство, че няма да има промени при условията на пенсиониране и социалните придобивки на военнослужещите?

- Не искам да изземам функциите на политиците, той като те решават това. При нас има експертен съвет, който е разработил няколко варианта за пенсиониране на военнослужещите. В нито един от тях не е включено самоунищожаването на военнослужещите. Знаете, че в този тип категория на труд не са само военните, а адвокати, полицаи и др. Аз не съм съгласен другите да запазят съществуващите си условия на пенсиониране, а военните сами да се откажат от тях. По отношение на състоянието на техниката не съм уверен, че с този бюджет може да се съхранят наличните способности или да доразвием необходимите способности.

- Какво означава да се съхранят наличните способности?

- Всяка техника изисква технически прегледи и поддръжка. Всеки боеприпас има срок на съществуване. Наличните средства не дават възможност за регулярно поддържане на техниката. А за модернизацията примерът е много елементарен. Ние караме москвич, а съседите мерцедес.

- Излезе информация, че може да бъде изпратено писмо до Португалия техни изтребители за поемат охраната на небето ни, тъй като така направили в Румъния. Има ли нещо вярно в това?

- Такъв документ не е готвен и не е изпращан. Не съм чел и документа от страна на Румъния. Не съм убеден, че нещата стоят точно така. Румъния закупи от Португалия една ескадрила изтребители. Тези самолети, ако дойдат в Румъния, няма да бъдат свързани с охрана на въздушното им пространство, а за обучение на пилотите им.

- Наистина ли през май ще останем с една годна двойка МиГ-29? В момента се водят усилени разговори с представители на руската компания РСК „МиГ“.

- Да, водят се. Когато свършат ще има няколко цифри, които ще казват, че за извършването на тази дейност ще бъдат необходими еди колко ли средства и за еди какъв си период. Аз лично за себе си не съм убеден, че ние ще останем с една годна двойка изтребители.

- Имаше идея да се купуват три самолета за обучение на пилоти. Активен ли е такъв проект?

- Имаше такава идея, но не съм забелязал да е включен в 16-те милиарда заем.

- Как ще коментирате смяната на директора на служба „Военна иформация“. Вие получавахте ли качествени анализи от тази служба? Нормално ли е тази служба да се ръководи от външен за системата човек?

- Нека този въпрос да бъде решен от принципала, тъй като служба „Военна информация“ е на пряко подчинение на министъра. Информацията, която получаваме от тази служба, е на много високо ниво. Неслучайно тя е оценена и от нашите съюзници. Организацията на работата на службата не са в моята компетенция.

- Кризата в Украйна определи региона на Черно море като една от важните стратегически зони. ВМС имат ли нужда от въоръжение и техника за изпълнение на охраната на морската ни граница?

- Успяхте да ме настъпите по мазола. Определено ни трябва. Във фокуса на обществото е проблемът с добиването на нови изтребители. Фрегатите, с които разполагаме, са междинен елемент за запълване на вакуума, който можеше да се получи след извеждане от експлоатация на голяма част от плавателните ни съдове. На България е необходим нов многонационален патрулен кораб. Това означава, че в различни моменти могат да се добавят различен брой торпедни апарати и торпеда. След това може да добавяш и ракети в зависимост от финансовите възможности.