Канада забрани дамските тоалетни за транссексуални жени

Брей Карнс протестира със селфита в мъжките клозети

Транссексуална жена в Канада протестира срещу новите ограничения за използване обществена тоалетна, като публикува "селфи", направени в мъжки тоалетни.

Брей Карнс започна да публикува изображенията в социалните медии за да изтъкне как "не на място" изглежда тя, като твърди, че е "неудобно за всички", когато оправя червилото си, докато мъжете използват писоари на заден фон, съобщава Yahoo News.

Камарата на общините прие закон през 2013г., за възможност гражданите да добавят половата си идентичност в канадския закон за правата на човека.  Държавата, водена от консерваторите, измени акта, след като миналия месец бе одобрено, това право да се изключи за специфични по пол съоръжения, което прави незаконно транссексуални жени да използват дамски съоръжения.

Според сенатор Дон Плет, допускането на транссексуални жени в дамските тоалетни "дава възможност за педофилите да се възползват от законодателството, което е в момента."

Карнс нарича това твърдение "отвратително" и "нелепо" и чрез хаштага #PlettPutMeHere, нейните публикации са споделени хиляди пъти във Фейсбук и Туитър от много други транссексуални жени, присъединени в протеста.

В САЩ, подобни ограничения са били предложени наскоро във Флорида и Тексас.