БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси да се слеят в едно, иска Кунева

Трябвал и нов закон за конфликт на интереси

Нов по-ефективен закон за конфликт на интереси и сливане на БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси в едно. Това трябва да се случи според вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Тя посети Центъра за противодействие и превенция на организираната престъпност и корупцията (ЦППОПК), където бе представена информационно-аналитичната система БОРКОР. Кунева лансира идеята да се създаде нов единен орган. „Трябва обаче да има закон, върху който той да стъпи, тъй като сегашният закон за конфликт на интереси не доведе до резултатите, които искахме”, уточни тя.

Вицепремиерът изтъкна, че на вчерашното изслушване на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание е станало ясно, че от над 360 подадени сигнала, само в 8 има установен конфликт. Според Кунева, така противодействие на корупцията не се прави, а точно обратното – всеки се разочарова.

„Убедена съм, че аргументите на комисията, че трябва да има единен орган, се потвърждават и от БОРКОР”, категорична е тя. Вицепремиерът акцентира на това, че има непрекъснато „изчакване” – някой да даде заявка, някакъв съвет да се намеси, някой да проведе заключенията.

Кунева намира материята с корупцията за свръханализирана. Анализаторско звено като БОРКОР е необходимо, но въпросът е да има веднага резултати от анализите. В момента дейността им била незадоволителна.

Анализират се проекти на Министерски съвет, но ако не се анализират текстове, които влизат през депутати, свършили ли сме си работата, запита Кунева. До края на месеца ще има стратегия, която ще „разчисти терена”, давайки отговор на въпрос какъв е пътят за създаването на единен орган.

Кунева е на мнение, че е нужен изцяло нов закон, който да се опита да събере всичко, което държавата е направила до момента. Българският орган ще бъде по модел на румънския орган за превенция. След приемането на стратегията ще се направи законът за конфликт на интереси, който ще е основата на това „ново тяло”.

В края на месеца Кунева ще представи румънската Агенция за превенция на корупцията. Там се стига до административни мерки, които наистина затварят основните пробойни за борба с корупцията, похвали ги вицепремиерът.

Кунева запази мълчание по въпроса какви кандидатури се обсъждат за председател на ДАНС.

Тъй като за евентуален нов шеф се спряга бившият зам.-вътрешен министър и сегашен съветник на вицепремиера Кунева – Димитър Георгиев, тя бе попитана в централата на БОРКОР конкретно за него.

Кунева обаче категорично отказа да коментира въпроса с новия началник на ДАНС. „Г-н Георгиев е член на моя кабинет”, лаконична бе тя.

Самият Георгиев също присъства на демонстрацията на информационно-аналитичната система и отказа да говори по темата.

„Питайте премиера, няма да коментирам”, категоричен бе Георгиев, който не потвърди, но пък и не отрече мястото да му е предлагано.