От ЕСО няма да искат скок на тока

Необходимостта от инвестиции в електропреносната мрежа не била достатъчна причина

От Електроенергийния системен оператор (ЕСО) няма да искат увеличаване на цената на тока за крайния потребител от юли, макар да има необходимост от нови инвестиции в електропреносната ни мрежа. „Евентуално няма да поискаме по-висока цена”, обяви в парламента изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов.

Той ще прегледа финансовия отчет на оператора към края на март и тогава ще прецени окончателно дали да внесе искане за повишаване на цената на електроенергията от началото на юли.

Йотов загатна за една своя идея за преразпределение на парите в самите дружества в енергийната система и с това преразпределение да се подсигури подновяване на електропреносната мрежа.

Йотов обясни, че в момента парите за инвестиции по мрежата идват от т. нар. такса „пренос”, която е в размер едва на 1,36 лева на пренесен мегават електроенергия.

„Това обаче не е причина за драстично увеличаване на цената на електроенергията за крайния потребител”, успокои още шефът на ЕСО.

„Дори и при обявеното бедствено положение няма риск за енергийната ни система”, успокои Йотов и обясни, че дори и за момент не е имало риск от режим на тока.