5 причини ЦСКА да падне от Ботев заради Левски

Отпадането на "сините" от топ 6 ще доведе до финансов колапс и ще удари по Домусчиев

Кой е очаквал, че кръг преди края на редовния шампионат в "А" група, Левски ще е зависим от ЦСКА за участие в първата шестица? И в най-големите си кошмари, феновете на "сините" не са си представяли, че ще трябва да стискат палци за Вечния съперник. Сега на "Герена" могат само да се надяват на феърплей, за да бъдат сред най-добрите в заключителната фаза от шампионата. Друг е въпросът, че само в България може да се молим за честна игра, ама нали е важно на Вуте да му е зле.

 

Поглеждайки към заключителния 22-и кръг, "червените" гостуват на Ботев Пд, а при успех на пловдивчани, възпитаниците на Стойчо Стоев ще мерят сили със слабаците. Разбира се, първо 26-кратните шампиони трябва да победят Марек, но ако от това се страхуват, тогава за каква шестица говорим... И все пак има няколко основни причини, които да подтикнат ЦСКА да не си дава зор срещу "канарите" в неделя.

 

Финансов колапс

 

Първата причина, която може да повлияе е фактът, че евентуално участие на Левски в долната половина на таблицата, ще доведе тима до сериозен финансов срив. И в момента нещата не "Герена" не са никак розови. В същото време основният източник на приходи в момента са феновете. Те се заканиха да подкрепят мощно тима през пролетта, генерирайки по-големи печалби при домакинствата. Именно затова бяха увеличени цените на билетите. Евентуално участие в долната шестица ще доведе до спад в посещаемостта срещу тимове като Хасково, Марек и Славия. "Загубите ще се огромни, пагубни. Говорим за телевизионни права, продажба на билети, редуциране на цената им и т.н.“, призна самият изпълнителен директор на "сините" Константин Баждеков.

 

Желанието на феновете

 

Голяма част от привържениците на ЦСКА са на мнение, че тимът трябва да загуби в неделя. Всеизвестна е враждата между двата клуба в исторически план, а всеки провал на един от двата отбора е приеман като победа за противника. Сега, "червените" имат всички предпоставки да нанесат една от най-черните страници в историята на Левски, пращайки го в забвение - сред гаврошовците на "А" група. Разбира се, тук трябва да вметнем, че има и привърженици, които искат феърплей в името на честта на клуба, без значение какви ще са последствията за "сините". И все пак е хубаво да се знае, че мнението на Сектор "Г" се слуша на "Армията". Такъв бе и случаят с Джаксън Менди, който бе пред завръщане в клуба, но привържениците заявиха единодушно, че не го искат.

 

Удар по Кирил Домусчиев

 

Въпреки че говорим за вражда Левски - ЦСКА, няма как да не споменем и Лудогорец. Техният президент Кирил Домусчиев е собственик на ПРО Медия груп, която държи телевизионните права за "А" група.  Рейтингите биха претърпели сериозен срив, ако не се състоят двете най-големи дербита у нас - Вечното и пловдивското. Именно това ще се случи, ако Ботев остане в топ 6. В долната половина ще останат Левски и Локо Пд, а това неимоверно ще се отрази върху интереса към шампионата.

 

Историческото съперничество

 

Историческото съперничество между ЦСКА и Левски показва, че е най-нормално играчите на Стойчо Младенов да загубят шампионатния мач в Коматево от Ботев(Пд) и по този начин „сините“ да останат извън шестицата. Тук може да видите в исторически план какви схеми са правили двата тима, за да си навредят един на друг.

 

Левски няма пречи на "червените" в битката за титлата

 

Ако ЦСКА загуби от Ботев най-вероятно ще изостане на 3 точки от Лудогорец в битката за титлата. Но пък ако спечели, след това в решителните битки за първото място ще трябва да играе 2 пъти с Левски. Въпреки страхотната серия от 6 поредни победи за първенство, за "армейците" при всички положения ще бъде по-трудно да играят срещу "сините", отколкото срещу Ботев.