Д-р Глинка Комитов е новият управител на Здравната каса

Комитов призова да се даде право на НЗОК да извършва контрол на качеството

Депутатите одобриха кандидатурата на д-р Глинка Комитов за управител на Националната здравноосигурителна каса, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"За" гласуваха 117 народни представители, "против" се обявиха 22, а 7 се въздържаха.
Преди гласуването здравният министър Петър Москов защити неговата кандидатурата, като заяви, че д-р Комитов е корав и суров човек. "В рамките на обиграни политически страсти той може да изглежда малко сухо, малко не на място. Мястото на такива хора е точно в управлението на нашите пари в полза на пациентите", уточни Москов.
Той заяви, че НЗОК е вторият голям публичен фонд. "Избирате човек, който оперативно ще ръководи над 3 млрд. лева", поясни министърът.

От своя страна, д-р Глинка Комитов даде заявка, че НЗОК стриктно ще изпълнява българското и европейското законодателство. "Мисията е НЗОК да управлява и разходва събраните публични средства чрез здравноосигурителните вноски по начин, който да бъде публичен, напълно прозрачен за всеки гражданин, който иска да се информира къде отиват средствата, събрани за тази цел – например, чрез сайта на НЗОК", уточни той.
Комитов увери, че от всеки, работещ в системата на НЗОК, ще бъде изисквано да спазва достойнството на личността на всеки, поискал помощ от системата – независимо от етнос, имущество и т.н.

"Основен приоритет, който залагам, ще бъде контролът. Моята идея е стриктно да сведа контрола в две направления – контрол на разходите и контрол на качеството", поясни д-р Глинка Комитов. Той помоли народните представители да бъдат приети промени в Закона за здравното осигуряване, с които да бъдат разширени правомощията в това отношение, като се даде право на НЗОК да извършва и контрол на качеството.

"Стратегическата цел трябва да бъде НЗОК да е основно средство за постигане на подобряване на здравните показатели – да постигнем много по-добри резултати по отношение на смъртността, детска смъртност, майчина смъртност, продължителност на живота в добро качество, въобще повишаване на качеството на всички български граждани", подчерта Комитов.

Според него НЗОК, въпреки своята самостоятелност и автономия, все пак е публично-правен субект, който функционира в общата система на здравеопазване, чието управление е по правилата на Министерски съвет и по предложение на министъра на здравеопазването. "Смятам НЗОК да се съобразява с това, а не да бъде втори център на властта в този сектор", даде заявка д-р Глинка Комитов.