Разузнаването минава под шапката на изпълнителната власт

Внасят закон за дейността на специалните служби

Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с внесения устройствен закон за специалните служби, предаде репортер на Bulgariautre. Законът е внесен вчера от ПГ на ГЕРБ и депутати от АБВ, като вносителите имали принципно съгласие и от Реформаторския блок, и от Патриотичния фронт. Цветанов поясни, че законопроектите целят повишаване на координацията и контрола на всичките специални служби.

"Съобразили сме се с всички предложения, правени в 20-годишния преход", увери депутатът.
Предвижда се Националната служба за охрана и Служба "Военна информация" да имат свои закони. Всяко едно назначаване в службите ще става с указ на президента по предложение на Министерски съвет. Според Цветан Цветанов това ще да даде допълнителна гаранция, че няма да има залитане в една или друга политическа посока.

С въвеждането на парламентарен контрол над дейността на службите за сигурност относно финансовите разходи по определени операции пък ще спрат евентуални злоупотреби, категоричен е Цветанов.

В консултативен съвет по темата ще участват всички министри и лидери на партиите, както и ще се даде възможност на президента да има свои представители в него. "Президентът ще има своето право при необходимост да участва в заседанията на съвета, когато се взимат важни решения", поясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Запазваме самостоятелността на всички тези структури, които и към настоящия момент са отделни, и няма да има сливане, добави Цветан Цветанов.