Справихме се с координацията по време на бедствията, отчете кабинетът

Политика

12-03-2015, 11:19

Снимка:

Plevenutre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Създадоха кризисен щаб заради снежното бедствие

След снеговете в Благоевградско

Топенето на снеговете обаче ще усложни ситуацията

Правителството се справи с координацията. Така вицепремиерът Меглена Кунева оцени работата на държавните структури при преодоляването на последствията от бедствията, свързани със силния снеговалеж в последните няколко дни, предаде репортер на Bulgariautre.

Кунева заяви, че обстановката е била изключително тежка заради обилния снеговалеж. „Много тежък сняг, счупени дървета, прекъсната ел. мрежа. Говорим за над 40 аварирали далекопровода във високопланински области, на места преспи над 3 метра”, описа картината вицепремиерът.

„Още в първия момент, когато стана ясно, че предстои обстановката да се влошава, веднага имахме свикване на Националния кризисен щаб и щабовете по места.
Разпоредено бе при необходимост да се въведат областните и общинските планове при бедствия”, уточни Меглена Кунева.

Тя защити вече бившия вътрешен министър Веселин Вучков, като обясни, че независимо че е бил в оставка, е бил на поста си и е направил необходимото за координация от гледна точка на МВР. „Нито за момент не е отстъпил от тези си задължения. Нямаше никакво разклащане в координацията и задълженията на МВР”, увери вицепремиерът Кунева.

От своя страна енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че работят общо 660 души на територията на EVN, от които 32 екипа на ЕСО и 519 души от EVN. „Работи се съвместно в екип и нашите екипи на ЕСО ще останат на мест, докато е необходимо и докато не бъде възстановено електрозахранването във всички населени места”, обясни Петкова.

Министърът увери, че загрижеността на държавата е много голяма. „Държавата демонстрира много бързи и адекватни действия. Работихме в екип съвместно всички”, добави тя.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че са били положени усилия в пълен синхрон, така че в тази ситуация да не бъдат оставени хора, които бедстват. Министърът посочи, че са били мобилизирани много хора и допълнителна техника. На място са работили над 950 машини специализирана техника. От вчера пък се работи в помощ на общинската пътна мрежа.

„Разчистването тепърва предстои. Преспите са над 3 метра, навяванията са огромни. Съчетано с многото сняг и множеството дървета се създават предпоставки пътищата да не могат да бъдат почистени”, посочи Павлова.