Осъдиха Фарел Уилямс и Робин Тик

Адвокатите им ще обжалват пред Върховния съд

Съд в щата Калифорния призна наличието на плагиатство в песента Blurred Lines на американските музиканти Фарел Уилямс и Робин Тик.

Според произнесената присъда те трябва да платят на потърпевшата страна 7,4 млн. долара, съобщиха световните информационни агенции.

След продължили осем дни изслушвания съдебните заседатели са били единодушни, че в песента Blurred Lines има явни заемки от хита на американския певец Марвин Гей Got to Give It Up от 1977 г. Тъй като Гей почина в Лос Анджелис през пролетта на 1984 г. на 44-годишна възраст, компенсацията ще получат неговите наследници.

От цялата глоба 4 милиона долара са за нарушаване на авторското право, а останалите пари са приходите на Тик и Уилямс от разпространението на Blurred Lines от световни мултимедийни компании.
Издаденият на 26 март 2013 година сингъл се превърна в хит и оглави чартовете в 24 страни, сред които САЩ и Великобритания. От финансова гледна точка песента е една от най-успешните през ХХI век. Тя е донесла на създателите си 16 милиона долара.
След огласяването на решението на съда адвокатът на децата на Марвин Гей - Франки и Нона, който настояваше за обезщетение в размер на 40 милиона долара, поиска незабавно да бъдат забранени продажбите и използването в публичното пространство на песента Blurred Lines.
От своя страна защитата обяви, че ще обжалва присъдата във Върховния съд.