Борисов призова депутатите да не си играят с огъня с етническия мир

Преминат ли линията на толерантност, премиерът се закани, че няма да бъде в управлението

Премиерът Бойко Борисов се обърна от парламентарната трибуна към депутатите с призива да не си играят с огъня по отношение на етнически мир, предаде репортер на Bulgariautre.

„Ставам вече много тревожен. Тревогата ми е основателна. Ако с този тон и наближаването на местните избори се върви в тази посока, ние няма да се разминем без етнически конфликт”, прогнозира Борисов.

„Аз съм бил в Дулово три месеца и съм гледал какво се случва. Тази мъка, която на български мюсюлмани беше причинена и как лавината става безконтролна след това, ви моля – правейки политика от това, да знаете, че си играете с огъня”, посочи той, припомняйки, че по времето на Възродителния процес е бил пожарникар.

„Това е било в България само преди 20 и няколко години. Аз не се страхувам и затова в нашата партия има много мюсюлмани. Знам колко е удобно да ми се пришие ДПС. Първо, не е честно към тях, защото нямаме никакви отношения, освен тази толерантност, която имам и с БСП, „Атака” и всеки”, поясни Бойко Борисов.

„Молбата ми е – не минавайте границата. Познавам този етнос. Както тук се разпалва ръководството, долу населението, което е мирно, много внимателно следи процеса. Съумее ли ДПС да го привърже към себе си като жертва, тогава само към мен ще сочат”, добави той.

„Тръгнат ли да преминават тази линия на толерантност, която мислено сме си я сложили, аз няма да бъда в управлението. Няма да оставя да се наредят 50 000 души пред някоя джамия и оттам да ми говорите от ДПС”, заяви премиерът Борисов.

По неговите думи държавата е много крехка. „Ако нещо, може да я съсипе, това е етническият мир. Не ги провокирайте. Ще го изиграят накрая”, предупреди Бойко Борисов.