Борисов номинирал Бакалов за шеф на военното разузнаване

В понеделник министърът на отбраната уволни директора на служба "Военна информация"

Бившият дългогодишен депутат на СДС и служебен вътрешен министър в кабинета "Близнашки" - Йордан Бакалов, е номиниран за шеф на военното разузнаване. Неговата кандидатура била лично издигната от премиера Бойко Борисов.

Номинацията на Бакалов за поста беше потвърдена, както от представители на Реформаторския блок, така и от източници от служба "Военна информация". От военното министерство съобщиха пред "Дарик", че службата си имала началник.

В понеделник министърът на отбраната Николай Ненчев уволни директора на военното разузнаване - Веселин Иванов, заради несъгласието му да се раздели с кадри, назначени отреди 1991 г.

Според информация от източници, близки до службата, номинацията на Йордан Бакалов била известна на ръководството на военното разузнаване още миналата седмица. Според тях решението на министър Ненчев е свързано с натиска върху службата да предаде досиетата на сътрудниците си в чужбина отреди 1989 г. на Комисията по досиетата. Това обаче можело да нанесе удар върху агентурната мрежа на военното разузнаване.

Според настоящият Закон за отбраната министърът може еднолично да назначи началника на военното разузнаване и номинацията не е нужно да бъде обсъждана в Министерски съвет. Йордан Бакалов ще бъде вторият цивилен след Веселин Йорданов, който може да оглави службата. Като дългогодишен депутат Бакалов следеше работата на МВР и специалните служби.

Рокадите във военната структура идват в момент от оставки на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, шефът на ДАНС Владимир Писанчев, избор на нов вътрешен министър и обсъждане на пакет от закони за специалните служби, внесен в парламента от ГЕРБ.