Министър Хамънд: Русия е заплаха за Великобритания

Свят

11-03-2015, 06:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Путин подкопова сигурността на суверенните страни от Източна Европа

Британският външен министър Филип Хамънд заяви вчера в реч в Лондон пред влиятелния Кралски институт на обединените родове войски /RUSI/, че Русия отново може да се окаже най-голямата заплаха за сигурността на Великобритания, но добави, че британските разузнавателни служби активизират усилията си за пресичането на тази заплаха, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА и Агенция „Фокус”.

"Ние сме в позната територия за всеки, навършил 50 години. Агресивното поведение на Русия отново ни напомня, че тя има потенциала да се окаже най-голяма заплаха за нашата сигурност", заяви Хамънд "Затова събирането на разузнавателни сведения за възможностите и намеренията на Русия остава важна част от работата на нашите служби за предвидимото бъдеще. Не е съвпадение, че повечето агенции отново наемат служители с руски език", подчерта той.

След разпадането на СССР Великобритания и западните съюзници се опитаха да работят с Кремъл и да вкарат Русия в основаната на правила международна система, посочи той. Тези усилия обаче бяха пресечени след идването на Путин на власт през 1999 г.

"Сега сме изправени пред руски лидер, който не е склонен да участва в основаната на правила международна система, а по-скоро да я подкопава", допълни Хамънд.

 Британският външен министър Филип Хамънд обвини президента Владимир Путин, че подкопава сигурността на страните от Източна ЕвропаСпоред предварително публикувани откъси Хамънд описва Путин като "президент, който има склонност не да бъде част от международна система, основана на правила, които опазват мира между държавите, а да я уронва".

„Действията на президента Путин – незаконното анексиране на Крим и използването на руски войски за дестабилизирането на Източна Украйна - подриват из основи сигурността на суверенните нации в Източна Европа“, посочи още Хамънд.

Ръководителят на Форин офис се обяви за спиране на критиките срещу разузнавателните служби на кралството и за разширяване на правомощията им, за да могат да водят успешна битка с глобалните заплахи, съобщи ТАСС. Той подчерта, че трябва да се сложи черта на дискусиите в страната за баланса между следенето на интернет от държавните служби и правото на гражданите на личен живот. Според него работата на специалните служби е жизнено важна за защитата на страната от тероризма.

Хамънд припомни, че в миналото разузнавателните служби се фокусираха върху "движени от идеологията експанзионистични държави", но сега се сблъскват с киберпрестъпност, екстремистки организации и терористи единаци.

Той категорично отрече твърденията, че пропуски на британските разузнавателни служби са помогнали за превръщането на млади британци в джихадисти, предаде Асошиейтед прес. Хамънд направи коментара в отговор на твърдения на защитаващата мюсюлманите организация "Кейдж", че прекаленото внимание от страна на британските тайни служби е помогнало за радикализирането на лондончанина Мохамед Емуази, известен катоДжон Джихадиста . Организацията Кейдж е основана от бивш затворник в Гуантанамо с цел да работи срещу държавните практики, развити като част от т. нар. война срещу тероризма.

Хамънд каза, че отговорността за терористичните актове е на онези, които ги извършват,но голям дял от тази отговорност носят и онези, които оправдават действията им.