Катаджиите днес погват любителите на високите скорости

Операцията ще се проведе на територията на цялата страна

Специализирана полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" е планирана от 6 часа днес до 6 часа утре на територията на цялата страна, съобщават от ГД "Национална полиция".

Акцията е във връзка с поетите ангажименти за участие на страната в инициативите, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

По време на операцията ще се осъществява контрол върху скоростта на автомобилите в населените места, по главните пътища и автомагистралите, както и по третокласната пътна мрежа.

Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение, са често срещани във всички европейски държави. Те са признати като най-сериозната причина за тежки пътно-транспортни произшествия и смърт по пътищата в Европа. И в България голям процент от сериозните пътни инциденти с жертви и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост.

Статистиката сочи, че през миналата година по тази причина са станали 2566 (38%) от тежките катастрофи, при които са загинали 318 (52%) и са ранени 3293 (39%) души. Установените нарушения на ограниченията на скоростта през 2014 г. са 123 067.

За първи път през октомври миналата година на територията на страната се проведе аналогична специализирана полицейска операция под името "Сигурни пътища", уточняват от ГДНП.