"Южен поток" с нова обществена поръчка

Стойността й е близо 66 000 лв., а краен срок за подаване на оферти е 9 април

Министерството на регионалното развитие и благоустройство е обявило на сайта си нова обществена поръчка за строеж на българския участък от "Морски газопровод Южен поток". Победителят в търга ще трябва да изготви методика за определяне размера на обезщетението за учредяване на сервитут върху плажа "Паша дере" край Варна и да направи оценка на правото на строеж върху морското дъно. Стойността на поръчката е близо 66 000 лв., а краен срок за подаване на оферти е 9 април, пише "Офнюз".

На 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин заяви при посещението си в Турция, че Русия няма да участва в изграждането на "Южен поток".

Преди месец външният министър Даниел Митов обяви, че официално проекта "Южен поток" не е спрян.

За българската част от морския газопровод "Южен поток" има влязъл в сила Подробен устройствен план, одобрен със заповеди на министъра на регионалното развитие. С негова заповед от лятото на м.г. е одобрен подробен устройствен план за инфраструктурата на газопровода, която преминава по крайбрежната плажна ивица, както и за трасето на газопровода в териториалните води на Република България до границата с Изключителната икономическа зона на страната в Черно море.

Морският газопровод "Южен поток" се състои от четири успоредни тръбопровода, транспортиращи природен газ от Анапа в Русия до Варна през Черно море. Четирите тръбопровода минават през териториалното море на Република България, излизат на сушата чрез микротунел под плаж "Паша дере 1" и достигат до наземните съоръжения на морския газопровод близо до компресорната станция на "Южен Поток България АД".

"Ако за много от европейските държави "Южен поток" е абстрактен проект или проблем, за България далеч не е е такъв, каза тогава Дончев. България е в процедура, понякога в буквалния смисъл на думата".