Учени откриха начин за избягване на внезапната смърт

Булевард

10-03-2015, 20:47

Снимка:

sv-brothers.net

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внезапна смърт в Гранд мол

Внезапна смърт спъва делото срещу Цветанов

Рискът от нея пада с цели 63%, сочи финландско изследване

В сауните има предупредителни надписи да не се използват от бременни, от деца и от хора със слаби сърца. Във Финландия обаче, където има 1,6 млн. сауни при население от 5 млн. души, хората влизат в тях да се потят още от деца и всеки си взема сауната поне веднъж седмично, пише "Живот без рак", съобщи doctorbg.net.

Преди месец списанието на Американската медицинска асоциация публикува изследване на 2315 мъже на средна възраст, проведено за 20 г. Изводът от него е, че сауните намаляват двойно риска от смърт вследствие на сърдечна болест. А рискът от внезапна смърт намалява дори с 63%.

"Под "внезапна смърт" се разбира такава смърт, която идва до 1 час след появата на остър симптом. Става дума за смърт заради някаква болест. Инцидентите, убийствата и самоубийствата ги изключваме от това понятие." – казва д-р Лауканен.

Учените правят изчисленията си на базата на фактори като наличие на сърдечна болест, възраст (средно на участниците тя е 53 г.), кръвно налягане, пушене и други вредни навици.

"Винаги са ме изненадвали предупредителните знаци на сауните извън Финландия, защото те са безопасни за повечето хора. Не бива да влизаш в сауна само ако имаш ангина, ако си изкарал наскоро инфаркт, ако имаш стеснение на аортата или просто ако в момента не ти е добре." – споделя още лекарят.

Изследването сочи, че и при хронична сърдечна болест сауната не вреди. В нея внезапна смърт може да настъпи заради употребата на алкохол. Учените твърдят, че се случва често. Човек получава хипертермия, т.е. прегрява, тъй като е пил твърде много и не осъзнава колко горещо му е.

Има данни, че ползването на сауна сваля кръвното налягане, повишава кръвотока през сърцето и увеличава обема на белите дробове. В резултат човек диша по-дълбоко и понася по-лесно горещините. Освен това сауната облекчава болката на страдашите от ревматични болести.