Борисов: Гордеем се със спасяването на българските евреи

България се бори срещу проявите на нетолерантност, ксенофобия и говор на омразата, посочи премиерът

Спасяването на българските евреи е безпрецедентен факт в световната история – нито един евреин от България не е изпратен в лагерите на смъртта. Ние се гордеем с този факт. Това заяви Бойко Борисов по време на срещата си с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис, съобщиха от Министерски съвет.

Премиерът подчерта, че българо-израелските отношения по традиция са силни и се коренят в общата история на двата народа. Той изрази благодарност за приноса на Американския еврейски комитет за представянето на заслугите на България за спасяването на евреите пред световната общност.

„До ден-днешен България продължава да се бори срещу всякакви прояви на нетолерантност, ксенофобия и говор на омразата, включително в условията на интензивен миграционен натиск към нашата страна”, посочи Борисов.

Премиерът увери, че правителството следи внимателно за проблемите, свързани с расизма, расовата дискриминация, ксенофобията и нетърпимостта. Като скорошни примери за това бяха посочени забраната за провеждането на т.нар. „Луков марш” в София и присъединяването на премиера към европейските и световните лидери по време на Марша на солидарността в Париж.

„Службите за сигурност наскоро задържаха на територията на България съучастник в терористичния акт в Париж“, припомни още Борисов и акцентира, че поради засиления миграционен натиск и усложнената геополитическа обстановка в региона, правителството прави всичко по силите си, за да обезпечи сигурността на гражданите.

Министър-председателят заяви, че ежегодно в страната пристигат хиляди израелски туристи. „За да може да се гарантира сигурността на всички български граждани, както и на тези в Европейския съюз и неговите гости, България има нужда от подкрепата на нашите партньори”, добави Борисов.

„Връзките ни се отличават с взаимно доверие, принадлежност към общи демократични ценности и тясно сътрудничество във важни сектори и направления. Преодоляването на общите предизвикателства, застрашаващи както Югоизточна Европа, така и Близкия изток, ни прави естествени съюзници”, бе отбелязано в разговора между премиера и изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис.