6 218 ведомствени бензиностанции се регистрираха в НАП

63% от задължените имат бизнес в сферата на селското, горското и рибното стопанство

До изтичане на крайния срок вчера общо 6 218 собственици на ведомствени бензиностанции и други задължени лица (по чл.118, ал.8 от ЗДДС) подадоха данни за 12 335 собствени съда или съоръжения за съхранение и зареждане с течни горива.

96% от притежаваните съоръжения и съдове са за съхранение и зареждане с газьол, сочи обобщената статистика на НАП.

Според данните, изпратени в приходната агенция, най-много от задължените – 63%, имат бизнес в сферата на селското, горското и рибното стопанство.

Съдове и съоръжения са декларирали и 693 собственици, работещи в областта на транспорта, складирането и пощите. Петима собственици са посочили като своя икономическа дейност създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения.

За зареждане и съхранение с гориво се ползват най-много стационарни цистерни - 6 545 броя (52%), а на второ място се нареждат собствените бидони (варели) - 34% от общо декларираните съоръжения и съдове. Един собственик е декларирал също, че притежава вагон за съхранение на гориво.

Влизането в сила на наредбата предизвика отпор в редица сектори, откъдето заявиха, че изискването ведомствените бензиностанции да имат собствени измервателни уреди ще удари финансово бизнеса.

Търговията с горива беше идентифицирана като един от най-рисковите браншове от фискална гледна точка още преди 5 години. Последователно бяха предприети законодателни и контролни мерки за намаляване на щетите за бюджета.