Общините обявявали бедствено положение, за да получат помощ

Председателят на сдружението на общините очаква повече средства за превенция на бедствията

Общините обявяват бедствено положение, за да могат да получат помощ от държавата, тъй като нямат достатъчно капацитет и техническа обезпеченост за справяне при по-сериозни бедствия. Това е мнението на Тодор Попов като председател на Националното сдружение на общините.

В коментар за бедствената ситуация в Южна България в момента той коментира, че метър и половина снежна покривка се преодолява трудно, дори и при добра организация и техника.

Според Попов местната и централната власт „гледат в една посока”, когато се говори за преодоляване на бедствията. Той изрази надежда обаче, че в бъдеще ще бъде отделен по-голям финансов ресурс за превенция на бедствените ситуации и обезпечаване на техника за реакция.

Според него, е нужно внимание най-вече към превантивни дейности, свързани с обезпечаването на строителнотехнически дейности. Попов даде пример и предупреди, че ако не се направи качествена превенция, само след месец - два отново „ще треперим всички дали някоя дига няма да се скъса тук или там”.

Общините не бягат от отговорност, но при бедствия основната отговорност е на държавата, уточни Тодор Попов.