Денят на Холокоста събра еврейската общност в Пловдив пред Паметника на благодарността

Мисия Пловдив

10-03-2015, 15:03

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

В храма на Бачковския манастир беше прочетена специална молитва на почит

.Десетки граждани и представители на еврейската общност в Пловдив се поклониха пред Паметника на благодарността, за да отбележат Деня на Холокост. Това съобщи д-р Ема Мезан, председател на Израилтянския духовен съвет в града. "Поклонението пред паметника тази година беше много стойностно, имаше представители както от БПЦ, така и от различните консулски служби в Пловдив, от други църковни настоятелства и представители на местната власт, за което им благодарим", каза д-р Мезан. Пред паметника са били поставени много цветя и венци. "За съжаление тези, които можеха да разказват през сълзи за онова време, са все по-малко и малко", каза д-р Мезан. Веднага след поклонението един цял автобус с представители на общността е заминал за Бачковския манастир, където са гробовете на двамата първойерарси на Българската православна църква.

В храма на Бачковския манастир ще бъде прочетена специална молитва и ще се отдаде почит с едноминутно мълчание. Д-р Ема Мезан припомни, че 10 март е малкият Пурим за пловдивските евреи. Това е празникът на жребия, който се е теглил преди хиляди години в Персия за датата, когато трябва да бъдат избити евреите. Предвид това, че царицата е била еврейка, царят е заповядал евреите да бъдат спасени. "В еврейската енциклопедия има изобразени около 100 такива малки Пурими", каза д-р Мезан. Това са дни, които се отбелязват от различни градове, дори семейства, когато се е случило нещо, което ги е спасило. За Пловдив малкият Пурим е на днешния ден.
Днес се отбелязват 72 години от спасението на българските евреи от нацистките лагери на смъртта. На 10 март 1943 г. пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан спират депортирането към концлагерите на смъртта на евреите от Пловдив.