75 % е сивият сектор при поддръжката на асансьори

Паспортизацията на асансьорите готова до края на октомври

Паспортизация на всички асансьори у нас ни очаква до края на октомври т.г. Тогава всеки български гражданин ще може да влезе онлайн в регистър на асансьорите и да получи пълна информация за това кога неговият асансьор е проверяван последно, коя е датата на следващата проверка, има ли открити нарушения или решение за временното спиране на елеватора. Това стана ясно на пресконференция в Министерство на икономиката.

Това ще стане възможно, като на всички асансьори бъдат поставени специални стикери с уникален номер за конкретното съоръжение. За още по-пълна информация регистърът ще съдържа и снимков материал и по-компетентните по темата българи ще могат да разберат безопасно ли е да се придвижат с този асансьор.

Министър Божидар Лукарски си постави смели цели и в посока подобряване на безопасността на родните асансьори. На първо място от икономическото министерство ще изпратят за обсъждане в Народното събрание нов закон за техническия надзор. В него специално място намира именно т.нар. паспортизация на асансьорите, а целта е да няма скрити асансьори.

В новия закон е включено още и създаването на национален единен стандарт за поддържане на асансьорите, който трябва да се спазва от всички фирми в сектора. Министерството на икономиката си дава възможност и да отнема лицензи на фирмите за поддръжка на асансьори при констатирани сериозни нарушения.

75% е сивият сектор в бранша за поддръжка на асансьорите у нас, разкри и председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

По думите му, високият процент на неформалната икономика в този бранш рефлектира и върху безопасността при използването на асансьори. „Целим осветляване на сектора”, отсече Цанков и обеща, че тепърва започват проверки на 700-те фирми за поддръжка на асансьори у нас.

4000 са били проверените асансьори от агенцията през изминалата година. За първите 2 месеца на настоящата са били инспектирани около 1000 асансьора и ако темпото се запази същото, от агенцията очакват да проверят с 50% повече асансьори в сравнение с предходната година.
„Нека хората да се обръщат към нас и да ни подават сигнали”, призова шефът на ДАМТН.

За да докаже колко е важно осветляването на сектора, той изчисли, че приходите от тази промяна ще са с 16 млн. лева повече в полза на държавата само за т.г.

„Ще има големи санкции за тези фирми, които укриват асансьори”, се зарече Стефан Цанков и посочи, че най-голямата глоба преди пристъпване на отнемане на лиценз ще бъде в размер на около 2000 лева.