Министър Танева забрани износа на необработен дървен материал

Борбата с незаконната сеч ще е ефективна, ако се подкрепя от обществото и институциите, които упражняват контрол

На 10 март съм издала заповед, с която забранявам износа на необработен дървен материал. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на кръгла маса за обсъждането на нормативни промени в горския сектор, предаде „Фокус”. Танева поясни, че проблемът с незаконните сечи в горите е огромен и дебатът за това трябва да бъде воден на експертно ниво.

Тя увери, че първите политики, които политическото ръководство на Министерство на земеделието и храните е провело в този мандат, са били свързани с борбата срещу незаконните сечи. Според земеделския министър обаче тази борба може да бъде ефективна, само ако има подкрепата на обществото и на всички институции, които упражняват контрол и реализират отговорност на нарушителите.

Танева призова дебатът по промените в нормативната уредба да бъде воден конструктивно. „Очевидно е, че трябва да предприемем мерки, с които да адаптираме управлението на горските територии към промените в климата”, допълни министърът.

„Нека се отърсим от популизма и вземем адекватни решения, които биха довели до устойчиво управление на горските територии, щадящи природа, така че основните функции на горите да бъдат гарантирани”, призова Танева.

Зам.-министър доц. Георги Костов каза, че предложенията за нормативни промени са свързани с подобряване на контрола и превантивната дейност в горите. „Първата група промени трябва да засягат малките горски имоти. Целта на тези промени е да се ограничи изсичането в малки периоди от малките горски парцели”, допълни доц. Костов.