Външните министри на България и Германия са обсъдили нуждата от нова стратегия на ЕС за Черно море

Политика

10-03-2015, 12:06

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Митов изрази подкрепа за увеличаване на капацитета на мисията на ОССЕ в Украйна

Външните министри на България и Германия – Даниел Митов и д-р Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили нуждата от нова стратегия на ЕС за Черно море, предаде „Фокус”. След срещата българският министър на външните работи Даниел Митов каза на брифинг, че необходимостта от нов подход и стратегия на ЕС за Черно море е тема, по която може да се работи тясно с Германия.

Стана ясно, че България и Германия съвместно ще вървят към договорен засилен график на двустранни консултации между министерствата на външните работи по актуални въпроси в дневния ред на Европа и по-конкретно по темите, представляващи специален интерес за нас. „Това са европейското бъдеще на страните от Западните Балкани, подкрепата и насърчаването им за извършване на необходимите реформи с цел постигане на европейската перспектива, включително чрез участието в определени формати”, посочи Митов.

Той изказа благодарности за ролята на Германия по темата за постигането на Минското споразумение. „Ще работим и ще продължаваме да координираме позиции по бъдещето на Минския процес и проблемите в отношенията между Русия и Украйна и кризата там. Искам да изразя и подкрепа за увеличаване на капацитета и числеността на мисията на ОССЕ в Украйна”, отбеляза министърът.

По думите на Даниел Митов мониторинговата мисия е изключително важна, за да се даде ясна гаранция за това, че мирното споразумение ще се спазва, боевете няма да бъдат възобновявани и ще се върви към политическо и дипломатическо решение на конфликта.

От своя страна министърът на външните работи на Федерална република Германия д-р Франк-Валтер Щайнмайер добави, че сътрудничеството между България и Германия е необходимо. „На 16 март ще се срещнем отново в Брюксел на съвместния Министерски съвет на външните министри. Нуждаем се от това с оглед на предизвикателствата, с оглед на европейската сигурност, ситуацията в Украйна, но и за икономическите отношения в ЕС”, обясни Щайнмайер.

По думите му Германия и България се нуждаят една от друга заради ситуацията в Европа. „Разрастването на Европа и отношенията между отделните страни не се градят на база на официалните срещи на външните министри. Това става, ако могат обикновените хора да се срещат помежду си. Наблюдаваме развитие. Пет хиляди фирми работят в България, а в тях хиляди българи допринасят за обмена между нашите две страни, ускоряват този обмен и това сътрудничество”, заяви външният министър на Германия.

По думите му над 5 000 български студенти учат в германски университети. „Всички тези прилежни, любопитни хора, които искат да получат своето образование в Германия, са добре дошли”, подчерта д-р Франк-Валтер Щайнмайер.