Ще наказват обучението на терористи и кибертероризма

Министерството на правосъдието с мерки за защита срещу тероризма

Министерството на правосъдието публикува законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с основна задача – осигуряване на адекватна наказателноправна защита срещу тероризма, съобщиха от институцията.

\Сред мерките за ограничаване на тази потенциална заплаха са: ограничаване на свободното движение на лица, пътуващи с цел подготовка, планиране или участие в терористични актове; създаване на възможност за подвеждане под наказателна отговорност на всяко лице, което участва във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в подкрепа на терористични актове и ограничаване на възможността терористичните групи да създадат сигурно убежище.

Предлага се допълването на чл. 108а, ал. 1 НК (тероризъм) с онези компютърни престъпления, които прерастват в кибер-тероризъм. Криминализират се и определени предварителни дейности, които целят извършване на терористични престъпления в чужбина, като преминаване на границата с такова намерение.

Ще има наказания за предоставянето или получаването на терористично обучение.

Криминализира се приготовлението и престъпното сдружение от чужденец за престъпления извършени в чужбина, за които по общото правило не би се прилагал българският Наказателен кодекс.

Предлага се допълване съставите на престъпления, които откриват пътя към терористична дейност, като се обхванат случаите, в които се създават най-сериозни условия за извършване на терористични актове по чл. 108а, ал. 1. За тази цел в състава по чл. 162, ал. 1 се добавя, че криминализираното с нея посегателство (проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза) може да бъде извършено и на политическа основа, а в състава по чл. 164, ал. 1 от НК,  редом с проповядването, като форма на изпълнително деяние се инкриминира и подбуждането, при това не само към омраза, но и към дискриминация или насилие.

От ведомството посочват, че в Наказателния кодекс има пропуски, които се налага да бъдат запълнени, особено в контекста на потенциалната заплаха от терористични действия, която е една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност.