Няма недостиг на хляб в бедстващите райони

Общество

10-03-2015, 11:32

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хората имат печки на дърва и се справят с липсата на ток, според шефа на браншовия съюз на хлебарите и сладкарите

В бедстващите райони няма недостиг на хляб. Това обяви Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя допълни, че по места хората имат печки на дърва и се справят по този начин с липсата на ток. Хлебарите са като гъбите – има ги навсякъде, каза още Кукушева пред БНР.

Същевременно Сдружението за модерна търговия и Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще обединят своите усилия за въвеждане на саморегулация в отношенията производители – търговци. Мариана Кукушева припомни отношенията между двете сдружения, когато преди години те са били трудни.

Кратката ретроспекция на техните взаимоотношения започнала през 2012 г., когато те са обявили публично, че повече не може да се търпи репресивното отношение към тях, което води до затваряне на хлебопроизводствени предприятия.

„Във всичките тези години се считаме за основатели и учредители на Сдружение за модерна търговия, защото когато има криза, се раждат и добри неща. Комуникацията е трудна и тежка, но истината е една – драстичните нелоялни търговски практики отпаднаха, входните такси, такси, свързани с празнуване на рожден ден на определени търговски вериги, високите такси за листване на един продукт... Това е част от нашия общ план за борба със сивия сектор. Стигнахме до отговорното мислене, че след като в Европа са уредени свободните пазарни отношения, можем да го направим и ние”.