Радан Кънев не е оптимист за създаването на независима прокуратура

Най-доброто от печата

10-03-2015, 05:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министрите от РБ ще извършат одит във ведомствата си

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев не е оптимист за създаването на независима прокуратура по румънски модел. Без да влиза в подробности, Кънев обясни че това впечатление останало у него след първите разговори по темата с коалиционните партньори.
"За нас е абсолютен приоритет създаването на специализирано звено, което да разследава корупцията по високите етажи на властта. Осъзнавам, че такава мярка не е записана в общата ни управленска програма, но имаме твърдата подкрепа на председателя на ЕНП Жозеф Дол, който е убеден, че трябва да приложим румънския опит", обясни Кънев. Той допълни, че за формирането на специализираното звено не е нужна конституционна промяна, а политическа воля. Кънев не пожела да разкрие с кои представители на коалицията е разговарял по този въпрос.
Във Варна Радан Кънев обяви, че ще препоръча на всички министри от РБ да извършат одит на сключваните договори в техните ведомства. Такъв вече е възложен от министерството на здравеопазването на независима одиторска компания, която ще има за задача да проследи паричните потоци по договори, сключвани от министерството.
Кънев каза още, че през тази седмица трябва да се обсъди въпроса за отговорника за въвеждането на електронното правителство, тъй като за този ресор отговаря вицепремиера Румяна Бъчварова, която е номинирана за нов министър на вътрешните работи. "Работата по електронното правителство е в решаваща фаза, направено е много и сега остава изчистването на няколко ключови въпроса. Не знам дали г-жа Бъчварова ще има време и ресурс да контролира процеса, с оглед на новите си задължения", обясни Кънев.
Реформаторският блок е пред завършване на проект за Закон за държавния служител, който ще предвижда всички назначения в администрацията да се извършват чрез конкурси от едно централизирано звено, каза още Кънев. Той допълни, че по този начин лесно ще се елиминират партийните назначения, които в момента били в много тревожни мащаби.