Страната ни има нужда от знаещи, можещи и инициативни граждани

Политика

09-03-2015, 17:43

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Активните и отговорни млади хора трябва да бъдат съпричастни към развитието на обществото, заяви президентът Плевнелиев

„Горд съм да бъда патрон на програма за личностно развитие, която изгражда активни и отговорни млади хора, съпричастни към развитието на обществото“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на представянето на постиженията на Международната награда на херцога на Единбург за първата година от своето създаване в България. В най-голямата програма за личностно развитие участват над 900 000 младежи от 140 държави в света.

Президентът благодари на участниците, както и на държавните институции, учебните заведения, неправителствените организации и бизнеса за подкрепата им и за успеха на първите стъпки на програмата у нас. „Дарените от вас време и усилия са дългосрочна инвестиция в бъдещото развитие не само на участниците, но и на цялото ни общество. Страната ни има нужда от знаещи, можещи и инициативни граждани, които мислят в перспектива, превръщат добрите идеи в реалност и посрещат смело предизвикателствата”, подчерта президентът.

Програмата за личностно развитие постига и своите първи резултати в България – обучени са лидерите и менторите, които ще работят с участниците и през следващите два месеца 90 младежи у нас ще се борят да завършат своя „бронзов” или „сребърен” етап от програмата.

„Никой не знае по-добре от вас самите какви са вашите интереси и стремежи. Някои избраха да работят с деца в неравностойно положение, други подкрепят екологични каузи или развиват своите способности, но всеки от вас е имал смелостта да определи сам своята цел и се е опитал да я постигне”, обърна се президентът към младите хора.

Държавният глава подчерта, че придобитите знания и самочувствие в процеса на обучение ще се превърнат в солидна основа, върху която участниците в програмата ще изградят своето бъдеще.

Президентът пожела на младите хора да продължат да се изграждат като личности, да популяризират програмата в България и в региона и да преминат успешно и най-високия „златен” етап на Международната награда на херцога на Единбург, като реализират свой проект в подкрепа на обществото.