Плевнелиев: Трябва да се говори открито по проблемите, породени от езика на омразата

Политика

09-03-2015, 17:23

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

През 2013 г. у нас са регистрирани 651 случая на престъпления на омразата

Етническите и религиозните групи в България съжителстват мирно от векове и най-яркото доказателство за това е спасяването на българските евреи през Втората световна война. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който прие на „Дондуков” 2 делегация на Американския еврейски комитет, водена от изпълнителния директор на организацията Дейвид Харис, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта, че по проблемите, породени от употребата на езика на омразата, трябва да се говори открито. Според него най-опасно е да отричаме, че имаме проблеми. „Те трябва да бъдат посочвани, за да бъдат решени”, подчерта президентът.

По данни за 2013 г. на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, цитирани от президента Росен Плевнелиев, у нас са регистрирани 651 случая на престъпления на омразата, предявени са 300 обвинения и са произнесени 239 присъди. Само един от тези инциденти е за проява на антисемитизъм. По думите на държавния глава, българската държава и гражданското общество винаги са реагирали остро на всяка проява на нетолерантност.

На срещата държавният глава подчерта отличното партньорство на президентската институция и на българската държава с еврейските организации. От своя страна, изпълнителният директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис изрази високата оценка на еврейската общност за посланията за взаимно уважение, които излъчват българските институции. „Примерът със спасяването на българските евреи през 1943 г. никога няма да бъде забравен”, каза Дейвид Харис.

Той изрази безпокойството на еврейската общност по отношение на нарастващия брой на проявите на антисемитизъм в Европа. „За нас е много важно да имаме приятели като вас, които ясно заявяват своята позиция”, подчерта още Дейвид Харис.

Беше споделена и високата оценка за отношенията на стратегическо партньорство между България и САЩ и България и Израел. Страната ни е важен партньор с оглед на изменената среда на сигурност, в резултат на кризата в Украйна и действията на „Ислямска държава” в Близкия Изток, беше подчертано още по време на срещата.