Енергийната система е в аварийно състояние заради тежките метеорологични условия

На територията на ЧЕЗ населените места без ток са 86, на EVN – 658 и на „Енерго-про” – 11

Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия. Това каза на брифинг в Централното диспечерско управление министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде „Фокус”.

„На територията на ЧЕЗ населените места, които са без електрическо захранване, са 86, по данни на EVN – 658 и по данни на „Енерго-про” – 11. Ситуацията е усложнена, но екипите са на място”, заяви министърът.

По думите й най-тежко е състоянието в южната и югоизточната част на България, където в критично състояние са били областите Смолян, Кърджали и Хасково.

„Към 13.00 часа беше възстановено електричеството в Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков, в курорта Боровец. Вчера бях на „Мини Марица Изток”, където преля язовир „Ковачево”, което доведе до изключването на подстанция Източна”, заяви Петкова и уточни, че това създава проблеми по отношение на транспортирането на въглища до ТЕЦ 2.

„Проведохме разговор с министър Ивайло Московски и трябва да съществува алтернативно трасе на БДЖ, което да позволи да бъдат транспортирани въглища и до ТЕЦ 2. Добивната дейност в Рудник 1 беше преустановена. Задействан е аварийният план, за да се осигури нормалната дейност на останалите рудници. Създадена е много добра организация на работа”, увери енергийният министър.

„Трябваше да бъде извършено облитане на районите, в които има аварии в електрическата мрежа, но поради лошите метеорологични условия не можа да стане”, допълни Петкова. По нейните думи условията, при които се работи, са изключително тежки.

„Добре работим в синхрон с електроразпределителните предприятия. Всички трябва да проявим разбиране, тъй като метеорологичната ситуация е усложнена. 6 подстанции са изключени аварийно. Екипите на ЕСО работят отлично”, уточни Петкова. По отношение на язовирите и касадите, министър Петкова заяви, че са взети всички мерки. „Да се надяваме, че положението ще бъде овладяно предвид обилното снеготопене”, каза още Теменужка Петкова.