Петър Москов е най-одобряваният министър

Политика

09-03-2015, 15:15

Снимка:

dsb.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над половината българи искат кабинетът да изкара пълен мандат

Неговата работа е харесвана от 49% от запитаните българи

Здравният министър Петър Москов е най-одобряваният министър в правителството. Това показват данните от проучване на агенция „Екзакта”, проведено между 24 февруари и 4 март сред 1000 души, предаде Novinite.BG. Неговата работа е харесвана от 49%. На второ място е кметът на София Йорданка Фандъкова, следвана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В първите дни на март премиерът Бойко Борисов е одобряван от 43%, допълва „Фокус”. Неодобрението към работата на премиера е съизмерим по дял с одобрението – 45%. Бойко Борисов увеличава подкрепата за работата си с 4% след парламентарните избори. С 3% намалява и неодобрението към него през последните четири месеца.

91% от избирателите на ГЕРБ подкрепят работата на Борисов като премиер на страната, а 73% от избирателите на управляващите одобряват работата на кабинета.

Като цяло, 31% от българите одобряват работата на правителството.

Недоволни от кабинета са 55%. Сред недоволните преобладават хора над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт. Сред одобряващите работата на Министерски съвет по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, високообразовани респонденти и жители на градовете извън столицата.

В началото на март се регистрира най-високо одобрение за работата на армията и на полицията. Тези две институции получават еднакво одобрение в настоящото изследване на „Екзакта” – по 35%. Неодобрението към работата на полицията обаче е по-висок дял (46%) от неодобрението към работата на армията – 33%.

За последните месеци не настъпват значими промени в доверието, с което се ползват в обществото тези две институции. С 3% намалява недоверието към полицията, което се дължи и на общото успокояване на ситуацията в страната.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Парламентът е одобряван от 18% от пълнолетните българи непосредствено след изтичането на първите сто дни от работата на новия кабинет. В същото време той продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция за 67% от българите.