Подаваме декларациите си към НАП с персонален код

С персоналния код вече може да се подава справката за изплатени доходи на физически лица

Клиентите на НАП вече могат да променят персоналния си идентификационен код (ПИК), съобщиха от ведомството. След първата регистрация за ползване на е-услугите на НАП с ПИК, гражданите могат да променят персоналния си код колкото пъти желаят. Новият ПИК обаче трябва да е с дължина между 8 и 12 символа, като последните 4 задължително трябва са цифри, уточняват от НАП.

Увеличават се и услугите, които могат да се ползват с ПИК. Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК вече може да се подава и справката за изплатени доходи на физически лица.

В близките седмици чрез персонален код ще може да се подаде и декларацията за авансови данъци, която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

От началото на март персоналните кодове вече се връчват на клиентите в запечатани пликове, което подобрява сигурността. Друга промяна, въведена през март, е че ползването на е-услуги с ПИК става след задължително еднократно въвеждане на валиден имейл адрес и потвърждаване чрез него на достъпа до е-услуги.

ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени 220 000 персонални кода на физически лица. Най-често клиентите на НАП проверяват с ПИК своите задължения. От началото на годината досега тази услуга е ползвана 2 325 000 пъти. На следващо място по популярност е справката за извършени плащания, като тази услуга е ползвана 1 222 000 пъти.

От НАП напомнят още, че всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите до 31 март  по електронен път с ПИК, ще ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако към този момент клиентът няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения и внесе в срок до 30 април дължимия по декларацията данък. От приходната агенция съветват всеки клиент, който подава декларацията с ПИК, за да ползва отстъпката, преди това да провери онлайн за неплатени стари задължения.

Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет”.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.