DJ Shavi: Диджейската професия изисква доста труд

9 март е Международният ден на DJ-я

9 март е Международният ден на DJ-я. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световния диджей фонд и организацията “Нордоф Робинс мюзик терапи”, които използват музиката за лечение на деца и възрастни. На този ден по цял свят се провеждат благотворителни акции в помощ на детски организации. В тази връзка поканихме на разговор едно от познатите имена на плевенската клубна сцена Любо Димитров, познат като DJ Shavi.

Любо, от колко време се занимаваш с музика и по-специално с това да забавляваш хората?

Започнах да се уча когато бях на 13-14 години, като съм изключително благодарен за това на брат ми, който ми помогна много, за да си заупя собствено оборудване, на което се обучавах в домашни условия. След много кратко време имах възможност да се обучавам в клуб. Започнах да правя училищни партита в клубове, след което имах възможността да се пробвам и на нощни партита, a сега участвам само в тях.

Трудно ли ти беше в началото?

Разбира се, всяко едно начало е трудно. Но това е професия, от която постоянно научаваш нови неща и след всяка една нова изява си мислиш, че си се справил по-добре от предишната такава.

С какъв стил музика работиш?

В годините, в които се обучавах се бях насочил основно към клубната музика. Но след време разбрах, че е наистина трудно да се просперира с такива стилове в България. В момента съчетавам няколко стила но основно работя с това, което най-много се слуша в нашата страна.

Как се свиква с работното време, защото то не е от най-нормалните?

В началото ми беше доста трудно и натоварено, но с времето се свиква. Точно от там идва и лошото мнение на хората за професията DJ. До преди 3 години участията в страната бяха не малко, което много ме затрудняваше. Не бих казал, че съм обиколил цялата страна, но в доста градове съм имал изяви. Трудно е и когато трябва да се пътува до определена дестинация след дадено участие.

Какво ти е мнението за професията след толкова време опит в нея?

Не бих казал, че опитът в професията ми е голям, защото тепърва има какво на какво да учи, но мнението ми за нея драстично се промени след няколко години работа. Доста хора, които не работят в този бранш често казват, че е много лесно и че всеки може да се справи с тежкото работно време и т.н А всъщност се изисква доста труд, както и лишаване от личен живот, особено в началото и когато в седмицата имаш повече изяви. Неприемливо е и от страна на половинките на диджеите, за което всички ние ги разбираме...

Мислиш ли да се развиваш напред в тази сфера?

Определено мисля да продължавам да се развивам напред, като със сигурност ще продължа и с развитието към клубното звучене, към което се стремях от самото начало на моето обучение.

От кой си получил най-голяма помощ в своето развитие?

Най-голяма помощ получих от колеги, които са с повече години опит в професията. Получих и много помощ от някои медии, които отразяват нощният живот в българските градове, за което им благодаря!

Какво ще пожелаеш на своите колеги за този празник?

Да продължават да влагат всичко от себе си в това, което правят и да продължават да пускат хубава музика. Let's Party!