Почти 2 млн. лева събра „Българската Коледа”

Над 350 фирми и над 2000 индивидуални дарители са се включили в инициативата

1 964 800 лева е събрала благотворителната инициатива „Българската Коледа” за периода 2014-2015 г. Резултатите отчете началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев – Екатерина Захариева. За сравнение, през миналогодишната си кампания „Българската Коледа” събра 2,163 млн. лева.

Дванадесетото издание на кампанията бе посветено на темата „Да помогнем на децата с вродени заболявания”. Годишно у нас се раждат около 3 500 деца с различни вродени заболявания, които се нуждаят от навременна диагностика и специализирана медицинска грижа.

„За поредна година чрез инициативата „Българската Коледа” показахме, че българите сме съпричастни и си помагаме”, заяви Захариева. Тя изтъкна куража на родителите, които са се осмелили да разкажат своята история, както и на всички, които са се включили в кампанията чрез своите дарения.

Над 350 фирми и организации и над 2000 индивидуални дарители са се включили в инициативата, която се провежда под патронажа на държавния глава. Освен тях, 70 училища също са събрали дарения. От старта на кампанията до 6 март 2015 г. са събрани 628 300 лева от есемеси и гласови обаждания.

Липсата на навременна диагностика води до тежка инвалидизация за цял живот, подчерта Захариева. Този път организаторите искат да се фокусират върху най-голямата група на вродени заболявания – сърдечните малформации. Оказва се обаче, че апаратурата вече е остаряла. Затова и тази година амбицията е да бъде закупена техника за университетските болници. Миналата година е закупена техника, сред която са и няколко апарата, които никога не е имало в България.

В администрацията на президента са постъпили над 390 заявления за подпомагане на деца, като най-големият процент е на нуждаещите се от рехабилитации – 73 на 100. Има молби и за диагностика, лечение и помощни средства. Захариева призова родителите да пращат молби, а цялата информация за това как може да им бъде помогнато е поместена на сайта на „Българската Коледа”.

На първото си за годината заседание на 23 февруари Експертният съвет към „Българската Коледа” обобщил получените заявления за финансово подпомагане да деца и лечебни заведения и решил да бъдат подпомогнати 42 деца с 34 600 лева. Подпомогнати са деца в мускулна атрофия, спина бифида, епилепсия и други вродени аномалии.

През миналата година успешно е улеснена здравната пътека за деца с вродени заболявания, а тази година приоритет ще бъде пътеката за увеличаването на сумата за сърдечните заболявания.

Постъпили са заявления за подпомагане с медицинска апаратура от 24 лечебни заведения. Приоритетно ще бъдат разгледани молбите на Националната кардиологична болница, университетските болници  в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен.

От създаването на „Българската Коледа” до днес са събрани над 25 млн. лева. За 11 години инициативата е помогнала с общо 6,5 млн. лева на 2 433 деца да преодолеят състоянието си в ранна възраст. С останалите средства е закупена медицинска техника за 200 детски клиники в страната.