Меркел призова за запазване на санкциите срещу Русия

Германският канцлер призна, че е необходимо да се търсят пътища за дипломатически диалог

Германският канцлер Ангела Меркел призова за запазване на санкциите срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна, но призна, че е необходимо да се търсят пътища за дипломатически диалог, съобщава РИА "Новости".

Освен това канцлерката, която е на посещение в Япония, настоя за реформа в Съвета за сигурност на ООН.

Тази вечер предстои Меркел да разговаря с премиера на Япония Шиндзо Абе. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси във връзка с партньорството в рамките на Г-7, ситуацията в Украйна, мерки срещу тероризма, реформа в Съвета за сигурност на ООН, съвместна дейност по регионалните въпроси в Източна Азия и в Близкия изток.

Двамата ще обсъдят и възможностите за германско-японско сътрудничество в рамките на Г-7, засягащо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Според японски наблюдатели, позициите на Берлин и на Токио са близки заради стремежа на Германия и на Япония да останат членки на Г-7 и същевременно да избегнат остро противопоставяне с Русия.

Тесни икономически връзки и т. нар. енергийна зависимост свързват Германия с Руската федерация, а Япония не иска да си разваля отношенията с Русия заради необходимоста от сключване на мирен договор (след края на Втората световна война, б. р.) и решаване на териториалния проблем.