Въвеждаме три кода за реакция при повикване на Спешна помощ

Общество

09-03-2015, 11:49

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

При най-спешните случаи линейката ще пристига на място до 8 минути

Вече активно се работи по концепцията за спешната помощ. С това се похвали началникът на „Пирогов” проф. Стоян Миланов на пресконференция в Министерство на здравеопазването. Оказа се, че тя вече е приета от Министерски съвет и в момента се работи по екшън плана за изпълнението й. Той включва около 20 дейности в програма до 2020 г.

Той припомни, че в концепцията е заложено категоризиране на повикванията за спешна помощ в три степени – при червен код линейката ще пристига на място до 8 минути, за жълт – до 20 минути, а при зелен код спешните медици може да пристигнат след 20 минути. Това са показатели, общовалидни за ЕС, гарантира Миланов.

По думите му „червените” пациенти трябва да са в животозастрашаващо състояние, „не говорят, не дишат”.

Телефонният подбор на това кой сигнал в какъв код се съотнася трябва да се извършва от обучени специалисти. По предпочитание на Миланов това трябва да са лекари, които по описание на свидетелите могат да преценят оптимално правилно какво е състоянието на пациента и колко бързо трябва да бъде достигнато до него.

Шефът на „Пирогов” заговори и за нов стандарт по спешна медицина. За него сроковете, които са заложени към концепцията, са много кратки, а са получени много становища. Ще бъде заложена коренна промяна в стандарта и в нормативната уредба, която е свързана с него. „Срокът е 15 март, но ще приложим искане за удължаване – получиха се доста интересни идеи, които трябва да бъдат вкарани в нормативната рамка”, доволен е Миланов.

Миланов се похвали и с това, че „Пирогов” е обучил близо 6 000 служители в спешните медицински центрове из страната за изминалите 5 години.

На заключителна пресконференция в здравното ведомство заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и Миланов се отчетоха с успешното завършване на един от първите големи проекти в ресора по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Инициативата за допълнителна квалификация на лекари, специалисти и дори шофьори е струвала общо 3 730 669 лева и е продължила от средата на 2009 г. до днес.

Общо 5 580 служители са били предвидени за обучение, като тази квота е изпълнена на 100%. С останалите средства обаче са обучени допълнително над 400 медици. Закупени са и 37 манекена за обучение за придобиване на основни реанимационни умения за 28 центрове по спешна медицинска помощ.

„Видях изключителна жажда да знания, за подобряване на уменията”, похвали ентусиазма на спешните медици проф. Миланов. По думите на шефа на „Пирогов” такива курсове не е имало от 15 години насам.

Той увери, че всеки един от обучените лекари е минал лично и през обучение от самия него. „Обучавах така, както бих искал да бъда обслужен, ако бях спешен пациент”, гарантира „спешен медик №1”.