Синдикатите в "Дунарит" се срещат с Лукарски

Общество

09-03-2015, 08:16

Снимка:

ruse.topnovini.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лицензът на дружеството бе отнет за 6 месеца за „нарушена икономическата стабилност и надеждност"

Представители на синдикатите в русенското предприятие „Дунарит“ ще разговарят днес с министъра на икономиката Божидар Лукарски, съобщи БНР.

Със свое решение Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет, чиито съпредседатели са Божидар Лукарски и министърът на отбраната Николай Ненчев, спря лиценза на дружеството за шест месеца на основание, че е „нарушена икономическата стабилност и надеждност“. Така Съветът блокира изцяло дейността на „Дунарит“, в резултат на което близо 800 души, работещи в предприятието, както и още толкова в спомагателните дружества, ще загубят работата си.

От министерството на икономиката не дадоха конкретни обяснения защо лицензът за износ на продукцията е спрян за шест месеца, като посочиха, че информацията е класифицирана. Министър Лукарски посочи, че решението е продиктувано от „обективна заплаха за финансовата стабилност на страната“.

Синдикалистите настояват на срещата да бъде намерено решение, за да се осигури нормална производствена дейност на „Дунарит” и за запазване на работните места.

В предаването „Преди всички“ Диана Георгиева - председател на КНСБ в „Дунарит АД“ – Русе каза, че в момента хората са на работните си места, но е застрашен износа и има опасност работниците да не получат заплатите си.

Всеки ден ние сме във връзка с изпълнителния директор, всеки ден се срещаме и разговаряме с него. За съжаление, обаче, към днешна дата той също е в неведение какво и как се случва. На практика никой от нас, включително и председателят на Съвета на директорите недоумява какво и как е станало, коментира Диана Георгиева.

Липсата на информация е причина синдикатите в „Дунарит“ да поискат среща с министъра на икономиката.

Реалният собственик на предприятието много малко хора го знаят кой е. Другото, което е, смяната на една собственост не трябва да рефлектира върху работещите и предприятието и ако властимащите искат това предприятие да остане работещо. Аз, обаче съм в недоумение как е възможно предприятие, което изпълнява всички закони на България, което няма неизплатени спрямо работниците си и държавата задължения, да стане обект от страна на Междуведомствения съвет, каза Георгиева.

Работниците са готови на протест, увери синдикалистът: Ако ние излезем от срещата с министъра така, както отидем, утре ще мислим какво да правим. Аз съм убедена, че нашите колеги от синдикатите ще ни подкрепят и ако е необходимо и протест ще направим.