Ситуацията в Смолянско остава бедствена

Животът

09-03-2015, 07:35

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Хиляди домакинства все още са без ток и на студено

За областите Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали е обявен оранжев код за опасност от поледици и снеговалеж. В други 10 района в сила е жълт код за опасно време. Ограничено е движението през прохода Превала поради снегопочистване. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Критична и тежка остава обстановката в област Смолян. През последните 48 часа снегът не спря да вали и натрупа нови 40 сантиметра. Хиляди домакинства все още са без ток и на студено заради скъсани електропроводи и паднали електрически стълбове.

На места преспите са над 2 метра. Проблем със снежния ад имат и аварийните екипи, които дори с добра техника трудно достигат до затрупаните места. „Ситуацията става все по-сложна. Изгледите за скорошно пускане на електрозахранването не са добри”, обясни кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Бедстващи хора за щастие няма.  Все още обаче има села, до които няма достъп.  В борбата със снежната блокада е насочена техника от други области от страната. 

Бедстващи хора в областта няма според данни на Областната администрация. Осигурен е транспорт от пожарната за извозване на болна жена от с. Малка Арда, след като линейка не може да стигне до там.

Високопроходима техника от военните формирования на Българската армия и военнослужещи ще се включат допълнително в действията в помощ на бедстващото население в област Смолян.