Павлова: Ситуацията е кризисна

Днес няма да отворят пътищата в Кърджалийско и Смолянско

"До края на деня няма да успеем да обработим всички пътища и тези в най-тежко засегнатите райони ще останат затворени. Това са пътищата в Кърджалийско и Смолянско." Това каза по бТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

Тя предупреди, че валежите от мокър сняг и дъжд ще продължат както днес, така и утре. "Ситуацията е кризисна", призна министърът.

По думите й, магистралите вече са обработени при зимни условия и усилията вече са насочени към второкласна и третокласна мрежа, за да се осигури достъп на линейки до пациенти и на граждани до болници.

Над 950 машини работят само по републиканските пътища. „Изпратили сме допълнителни екипи, защото хората не бяха спали по 30 часа”, изтъкна Павлова, като разказа и за проблемите с техниката. „Само в Кърджали сме изпратили 7 роторни снегорина, защото там са изпочупени от паднали дървета, а от камъни – и греблата им”, посочи министърът. „Полагаме наистина огромни усилия”, увери тя.

Лиляна Павлова сподели, че е разговаряла с енергийния министър Теменужка Петкова, която уверила, че тече ремонт на всички аварирали далекопроводи. „Дори аварийните екипи закъсват в дълбокия сняг и са изпратени специални шейни, с които да се придвижват”, изтъкна регионалният министър.

Тя информира още, че е прелял язовирът в близост до Мини „Марица Изток” в Стара Загора и заплашва да залее жп релсите, по които се доставят въглища от рудника до най-големия ТЕЦ в страната – „Марица Изток 2”. „Взети мерки да не се залеят жп линиите”, увери Павлова.

Тя осъди поведението на хора, които са предприели пътувания до вилни зони в планински райони, въпреки обявения червен код, но похвали доброволците, които са се включили в справянето с бедствието.

„Кодът не е, за да сме спокойни, че сме го обявили, а има мобилизация и подготовка”, категорична бе Павлова.

„Повече от 20 години в много сектори има превенция. Има свлачища, защото 20 години не е имало изобщо превенция”, заяви регионалният министър в коментар на друго бедствие, което застигна страната през последните месеци.

„90-те години е имало забрана за строителство в свлачищни зони. После има промяна в Закона, която позволява изключения ако има допълнително укрепване на ската. Вторият вид е за т.нар. вилни селища без водопровод със системи от водоноски. Много се е злоупотребявало с тези възможности, вилите са станали масивни сгради. Има два критични района, които рано или късно ще се свлекат в морето. Хората трябва да са наясно колко е рисково”, обясни Павлова.

Припомняме, че оранжев код за сняг е обявен в четири области в страната днес – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Жълт код има в други десет - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, София – област и Благоевград.

Много селища в страната са без ток заради снега и силния вятър. Екипи на електроразпределителните дружества работят по места за отстраняване на авариите. Остава аварийната ситуация предимно в областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково.

Бедствено положение е обявено в Рудозем, Смолян, Мадан и Неделино.

Електрозахранване има в по-голямата част от населените места от общините Смолян, Чепеларе Пампорово и Девин, в останалите общини повечето населени места са без ток, съобщи Нова ТВ. Тежка е обстановката в общините Баните и Борино. Сериозно е и в Ардинското корито заради падащи дървета. Проходите се почистват и не са затворени като за тях се ползва и роторен снегорин от Министерство на отбраната.

Опасенията са, че на места може да има бедстващи хора, за които няма информация заради липсата на електрозахранване и мобилни връзки.

От 19.00 часа снощи до тази сутрин беше ограничено движението по всички третокласни пътища в област Смолян за всички моторни превозни средства. Единствените второкласни пътища, по които можеше да се пътува тази нощ бяха Асеновград – Рожен – Рудозем и Батак – Доспат. Остава висока опасността от падащи дървета по всички пътища в областта.

Голяма част от пътищата в Хасковска област вече са проходими. Основният проблем обаче остава липсата на ток в над 100 села. В други 20 селища пък няма и вода.

Четири големи подстанции от електроенергийната система в Кърджалийска област са пострадали при последните валежи. Това усложнява ситуацията с електричеството и затова десетки населени места са без ток. Продължава работата на аварийните екипи за отстраняване на проблемите.

Тежка е пътната обстановка в цялата област. Остава затворено движението по пътя между Момчилград и Крумовград. Изключително затруднено е движеението между Хасково и Кърджали. Все още е затворен и пътя между Асеновград и Кърджали, където е имало сигнали за доста закъсели автомобили.

Няма опасност от преливане на язовирите „Студен кладенец" и „Кърджали". И в двата водоема имо осигурени резервни обеми и на този етап няма пряка опасност за хората, увериха от областната управа.