Снежен ад в Кърджали

На места снежната покривка е над 2 м

Бедственото положение в област Кърджали, което беше обявено в събота, остава в сила и в неделя. Там не спира да вали сняг. Дебелината на снежната покривка там е над 2 метра, очакват се нови снеговалежи, които да натрупат още 20-30 см.

Основните пътни артерии, които водят до общинските центрове, са почистени, но движението се осъществява в зимни условия и само с вериги. Селата и махалите обаче са съвсем откъснати и пътищата към тях са практически затрупани, предаде bTV.

В събота 380 населени места в Кърджалийско останаха без ток. По информация на Кризисния щаб в Кърджали от късно снощи Националната електрическа компания (НЕК) е отстранила авариите по четирите подстанции, които излязоха от строя и оставиха хората без електричество в бедствието. Очаква се в неделя електроразпределителното дружество EVN да възстанови електроподаването. На много места няма и телефонни връзки.

Няма информация за бедстващи хора. Късно вечерта в събота 30 туристи са изведени от хижа „Планински изглед” Ардино, след като до тях е прокопан път в снега. Две бременни жени и сърдечно болен също са изведени успешно от снежния капан и са стигнали до болница.

Основните затворени пътища са отсечките Кърджали – Асеновград, Крумовград – Ивайловград и Крумовград – Момчилград. По-късно в неделя се очаква там да влезе високопроходима техника, която да пробие блокадите. Част от хората в селата ще се включат в почистването с наличната си тежка техника като трактори и камиони, за да се проправят пътища към откъснатите населени места.