Реформаторите искат референдум и за пенсионната реформа

Най-доброто от печата

08-03-2015, 08:49

Снимка:

reformatorskiblok.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вече няма време за промяна на изборния закон

На референдума по изборни въпроси, който ще е заедно с местните избори наесен, да има и въпрос за актуализацията на пенсионната реформа. Тази идея лансира съпредседателят на Реформаторския блок в парламента Найден Зеленогорски. От ГЕРБ вече декларираха, че заедно с местния вот народът ще бъде питан дали да има задължително гласуване, мажоритарни избори и електронно гласуване.
„Демографската картина в държавата е много тежка и затова пенсионната реформа трябва да бъде направена решително, да бъде поставена цел, която се гони в рамките на 10-20 г., а не днес за утре и всяко следващо правителство да прави промени”, коментира пред „Труд” Зеленогорски.
Последният вариант на пенсионна реформа, който предстои да бъде обсъден, предвижда плавно нарастване на възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете през 2029 г. и до 65 г. за жените през 2037 г. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин предлага и плавно нарастване на вноската за фонд "Пенсии" от 17,8 на сто на 21,3 на сто.
Според Зеленогорски на референдума гражданите може да бъдат питани и за съдебната система и за свикване на Велико народно събрание за ремонт на конституцията. Зеленогорски е убеден, че у нас трябва да има второ ниво на местно самоуправление, което не може да стане без промяна в конституцията. „Например да има избор на областен управител, на областен съвет, който да може да законодателства в рамките на областта. Модерна Европа е Европа на регионите, не Европа на държавите, смята съпредседателят на РБ.
Според Зеленогорски е по-добре местните избори да се проведат по съществуващия изборен закон, защото няма време той да бъде променян.