Ограничават движението по третокласните пътища в Смолянска и Кърджалийска област

Забраната е за всички видове моторни превозни средства

От 19 ч. тази вечер до 7 ч. на 8 март поради усложнената метеорологична обстановка се ограничава движението по всички третокласни пътища в областите Смолян и Кърджали, съобщиха от АПИ, цитирани от БНР. Забраната е за всички видове моторни превозни средства. Шофьорите, на които им предстои пътуване в този регион, могат да пътуват по първокласната и второкласната пътна мрежа.

Прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за утре - 8 март, е за постепенно намаляване и спиране на снеговалежите. "Оранжев" код за опасно време е определен в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Пловдив. "Жълт" код за потенциално опасно време с валежи от дъжд и сняг е обявен в 8 области-Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки въведените ограничения и указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.