България е на трето място в света по прояви на насилие в училище

Общество

07-03-2015, 14:36

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Един на всеки трима ученици е бил жертва на агресивно поведение

България е на трето място в света по прояви на насилие в училище. Данните са от проучване на Европейската мрежа срещу детското агресивно поведение, предаде Нова телевизия. Един на всеки двама ученици в средното училище е бил свидетел на насилие в училище, а един на всеки трима е бил жертва.

Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева коментира: „Училището е част от обществото ни, затова и мерките трябва да бъдат комплексни. Над 11 000 училищни психолози и педагози бяха обучени за справяне с агресията, защото се изискват специфични умения за регистриране на децата в риск и за работата в тази посока”.

„Трябва да провокираме децата да говорят за насилието в училище, да бъдат инициатори на добри инициативи против агресията и тормоза. Нужна е и активност по отношение на родителите, защото без тях не можем да се справим”, подчерта тя.

„Нищо не се е променило през последните 7-8 години”, смята психологът Иван Игов. Той е убеден, че за справянето с проблема е необходимо да се работи най-напред с децата в началното училище.

„Насилникът на сина ми е на свобода. Той беше осъден на първа инстанция, делото отиде на втора инстанция, но това момче продължава да ходи в нормално училище”, разказа Огнян Илчев, бащата на Андрей Илчев, чийто живот през 2011 г. беше в опасност заради действията на ученик от съседна гимназия. Заради нападението момчето претърпя редица операции, бяха извадени единият му бъбрек и далакът. За побоя бе задържан 15-годишният Валентин. На първа инстанция той получава 3 години затвор, но СГС го изважда от поправителния дом в Бойчиновци.