Обстановката в страната се усложнява, премиерът Борисов следи ситуацията

Снегът все още не спира

Обстановката в страната се усложнява, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов, съобщи за „Фокус” Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”(ПБЗН).

„За момента само областите Кърджали и Смолян са засегнати от снеговалежите. Има прекъсване на електрозахранването в района на Велинград-Сърница-Ракитово, където са откъснати два далекопровода”, добави той.

„Съвместни екипи от пожарникари, горски и EVN служители обхождат трасето, за да се установи мястото на повредата. Паднал е стълб в района на теснолинейката в района между Якоруда и Добринище, така че влакът не работи. На хората са осигурени нормални условия при създалите се обстоятелства”, обясни Секиранов.

„Работим по извозване на хора за хемодиализа в Кърджали по график. Нямаме откъснати и бедстващи хора, но мокрият сняг затруднява и усложнява обстановката”, допълни още той.

„Въведено е бедствено положение в цялата област Смолян, в област Кърджали-община Ардино. В Хасково има около 40-50 места с прекъснато електрозахранване”, каза още Първан Секиранов.

„Работим навсякъде, непрекъснато обменяме информация с държавните ръководства, с колегите от министерствата на енергетиката и на околната среда и водите, непрекъснато се подава информация и на премиера Бойко Борисов. Следят се нивата на реките, но може би при тях нещата се усложнят утре или вдругиден. Засега всичко при водите е в относителни нормални състояния”, добави Секиранов.

Проходът „Предела” е затворен за движение на всички превозни средства. Причината за това са три аварирали ТИР-а в местността, каза за „Фокус” Бисер Михайлов, областен управител. Очаква се те да бъдат отстранени от пътя със специализирана техника до десетина минути. Там снеговалежа е обилен, което усложнява обстановката допълнително. В цялата област пътните настилки са мокри и хлъзгави.