Не тръгвайте на път, ако не е належащо, съветва шефът на пътната агенция

Валежите спират в понеделник, посочи Лазар Лазаров

Почти в цяла България вали. В Рудозем е обявено бедствено положение. Най-тежка е ситуацията в Смолян, Хасково и Кърджали, като в Смолян се събира кризисен щаб. В Родопите като цяло ситуацията е критична. Снегът е мокър и тежък, затова има и проблеми с електрозахранването, спират и мобилните оператори и няма връзка с екипите на място, това заяви в „Седмицата” по Дарик председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

В Смолян и Кърджали е затворено за товарни автомобили, леките – само с вериги. Ако нямате належащо пътуване, не тръгвайте. Падат постоянно камъни на пътя Девин-Кричим, допълни Лазаров.

Магистралите „Тракия” и „Хемус” са проходими, почиства се, старопланинските и основни проходи са отворени, има частично затворени пътища, но се работи за тяхното почистване.

По думите на Лазаров в следобедните часове се очаква снеговалежът да намалее и спре, за утре отново на места ще има превалявания, но не толкова сериозни и се очертава в понеделник този фронт да отмине и валежите да приключат.

Предстоят ремонти през пролетта и лятото тази година, но те като цяло няма да затруднят движението, обеща шефът на Управителния съвет на АПИ и допълни, че ще се отделят средства за възстановяване на пътната мрежа след зимата. Относно пътя към Рилския манастир той заяви, че ще бъде изцяло рехабилитиран или в края на годината, или другата година.

„Освен закърпването и оправянето на пътищата след зимата, има и много съоръжения в Бургаско заради наводненията. Видяхме критични участъци и в Пазарджик, Пловдив, Девин. Там ще трябва да се поработи. По магистрала „Тракия” ще се работи по виадуктите. Най-малко два моста подлежат на ремонт, защото са много амортизирани. По магистрала „Хемус” също има какво да се прави”, обясни Лазаров.