България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва

Ще се обсъждат нови рестриктивни мерки спрямо Русия при влошаване на ситуацията в Украйна

Двудневната среща на министрите на външните работи от ЕС, посветена на спазването на мирните споразумения за Източна Украйна, приключва днес. България ще подкрепи нов кръг от санкции срещу Москва, ако се установи, че Руската федерация нарушава мирното споразумение, постигнато за Източна Украйна. Това е заявил министърът на външните работи Даниел Митов в изказването на неформалната среща на външните министри от ЕС в Рига, предаде БНР.

Върховният представител на Евросъюза за външните отношения и сигурността Федерика Могерини поиска съставът на украинската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да бъде увеличен до хиляда души. Освен това, трябва да бъде увеличена зоната за достъп на наблюдателите и да им бъде оказано необходимото съдействие при мониторинга на недостъпните райони, като бъдат осигурени сателитни снимки и безпилотни самолети, настоя Могерини.

Европейските външни министри, които се събраха вчера в Рига, потвърдиха, че за укрепване на примирието в Източна Украйна е необходимо продължаване на диалога между Москва, Киев и Брюксел за енергетиката и свободната търговия. Латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич съобщи, че с колегите му са се договорили „да обсъдят нови рестриктивни мерки спрямо Русия при сериозно влошаване на ситуацията в Украйна и нарушаване на споразуменията от Минск”.

Швейцария вече разшири санкциите срещу Руската федерация, като затвори границите си за 28 физически и юридически лица от така наречения „черен списък” на Евросъюза. Швейцария се присъедини и към въведените от Брюксел през декември миналата година търговски ограничения спрямо Крим и Севастопол. Действието на сакнциите на Евросъюза спрямо Русия ще продължи, но те могат да бъдат смекчени при положително развитие на ситуацията в Украйна, каза на свой ред министърът на външните работи на Люксембург Жан Акселборн.

Междувременно Едуард Басурин от министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република напомни, че днес изтича крайният срок за изтегляне на тежкото въоръжение на украинската армия от линията на съприкосновение. Басурин прикани Киев да изпълни безусловно договореното в Минск.