Горанов: Не сме подписали никакъв дълг

Сключихме посреднически договор, който не ангажира България с нищо, обясни финансовият министър

Не сме взели никакви пари и не сме подписали никакъв дълг. Сключихме посреднически договор, който не ангажира България с нищо. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов за Нова телевизия.

Той съобщи, че за 2015 г. страната ни има да плати стари задължения за около 7 млрд. лв. дълг. До 31.12.2017 г. България трябва да плати приблизително 12 млрд. лв. стари задължения. Горанов информира още, че прословутият заем на Милен Велчев е изплатен още през януари.

Това накара Диана Найденова да заяви, че по-голямата част от дълговете на България са направени от Симеон Дянков, заместникът му Владислав Горанов и Бойко Борисов. Финансовият министър обаче отговори, че харчим повече, отколкото изкарваме. Относно това какво би направил, ако живее с 400 лева, Владимир Горанов заяви, че първо би платил курса по математика на големия си син, а после тока и парното.

„ДПС са се докарали дотам, че никой да не иска да се докосне до тях, защото след тях се превръща в политически труп. ГЕРБ не иска да я сполети същата съдба” – така Горанов обясни защо няма договорки между ГЕРБ и ДПС. Иначе, според него, ДПС са се показали като партия с държавническо отношение, за разлика от БСП и „Атака”.