В петицата сме по брой жени в сферата на високите технологии

Общество

07-03-2015, 08:42

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До 2020 г. Европа ще има нужда от 16 млн. работни места с по-висока квалификация

България е сред петте страни на ЕС, в които се отчита най-висок дял на заетост на жените във високотехнологичното производство /над 50 на сто/, сочи анализ на Евростат за високите технологии и женската заетост, цитирани от БТА.
Литва, Естония, България, Полша и Чехия са в първата петица на страни от ЕС, в които жените заемат дял повече от 50 на сто в областта на хай-тека.
В Литва делът на жените, заети във високите технологии, е 64 на сто, в Полша - 62 на сто, Естония - 61 на сто, в България - 54 на сто.
Най-нисък дял на жени, заети във високотехнологичното производство, е регистриран в Холандия /21,6 на сто/ и Словакия /24 на сто/. През 2013 г. в страните на ЕС-28 жените са заемали близо 30 на сто от заетостта в производствения процес като цяло, а в областта на високите технологии техният дял възлиза на близо 38 на сто, сочат данните на Евростат.
Броят на жените, които през 2013 г. са работили в областта на високите технологии в страните на ЕС е приблизително 43 милиона, отчита европейската статистика.
Според анализи на европейски експерти на Стария континент се забелязва тревожна тенденция от недостиг на висококвалифицирани кадри, като през 2015 г. се очаква Европа да има необходимост от 700 000 специалисти в областта на хай-тека.
Експертите отчитат също, че световното търсене на информационни и комуникационни технологии има пазарна стойност от 2000 млрд. евро, но едва една четвърт от тази стойност се дължи на европейски фирми.
По данни на националната статистика у нас значително се е увеличил и броят на дамите, които са завършили висшето си образование за изследваната от Евростат 2013 г. През тази година у нас са се дипломирали над 66 хиляди висшисти, като от тях над 40 хиляди са били жени. Тази цифра бележи и своеобразен пик на завършили висшето си образование жени през последните пет години у нас.
През 2012 г. завършилите висше образование дами у нас са били 38 хиляди от общо 64 хиляди дипломирани висшисти. През 2011 г. са завършили висше образование 39 хиляди дами /от общо 64 хиляди висшисти/, през 2010 г. - 36 хиляди жени /от общо 60 хиляди дипломирани/ и през 2009 - 35 хиляди дами-висшисти /при 57 хиляди дипломирани/.

Държавите, които демонстрират високи равнища на инвестиции в научна и развойна дейност, демонстрират и силен икономически растеж и увеличаващ се дял на световния пазар на знания и иновации, сочат данни на европейски експерти.

Така например разходите за научна и развойна дейност в процент от БВП в световен мащаб се формират така: Япония - 3,5 на сто, Корея - 3,2 на сто, САЩ - 2,7 на сто, Сингапур - 2,5 на сто, ЕС-28 - около 2 на сто и България - 0,5 на сто.

Според анализа на Евростат, стратегията "Европа 2020" цели да превърне Стария континент в интелигентна, устойчива и просперираща икономика, в която иновациите ще бъдат водещ приоритет. Една от основните цели на стратегията "Европа 2020" е постигането на интелигентен растеж чрез изграждане на икономика, основаваща се на знания и иновации.

Увеличаването на човешките ресурси в областта на високите технологии е от жизнено важно значение за използването на ресурсите и квалификацията на жените в областта на високите технологии, сочи европейската статистика. По нейни данни до 2020 г. в Европа ще има нужда от 16 милиона работни места с изисквания за по-висока квалификация, а търсенето на работници с ниски умения ще спадне с около 12 милиона работни места.