Свободният пазар на ток става все по-неясен

Най-доброто от печата

07-03-2015, 08:10

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Избират новите енергийни комисари до Великден

Излизането на свободния пазар на ток ще бъде като пътуване с еднопосочен билет. Причината е, че веднъж избрали търговец на електроенергия, потребителите няма да могат да се върнат обратно на регулирания пазар и да ползват отново изкуствено задържаните цени за бита, пише в. "Сега". Все пак, дори и след либерализацията, домакинствата може да запазят сегашните условия, при които получават електричество, без да сменят доставчика си или да договорят по-изгодни цени. Това обясни вчера Евгения Харитонова от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
Междувременно, ако решат да си търсят нов търговец, потребителите ще трябва да се обърнат към доставчиците от последна инстанция. Цената при тях обаче е по-висока - в момента средно 171 лв. за мегаватчас без допълнителните такси за достъп и за пренос.
Според последните намерения на управляващите свободният пазар на електроенергия трябва да стане факт от началото на идната година. Той трябваше да заработи още от 2012 г., а заради неоправданото му забавяне ЕК води наказателна процедура срещу България. И в момента обаче конкретните условия, които трябва да бъдат разписани в наредби на енергийното министерство и на енергийния регулатор, не са докрай ясни.
Едно от новите разпореждания ще е въвеждането на почасови тарифи за консумацията на ток. Предвижда се цените да са по-високи във времето с повишено потребление сутрин и вечер и по-ниски в часовете, когато натоварването на мрежата не е толкова високо. Според Евгения Харитонова, за да бъде въведена такава тарифа, електромерите трябва да бъдат сменени с електронни. Цената на един уред от ново поколение достига 100-150 евро. Тази цена трябва да бъде платена в идните 5 години - изискване на Брюксел е до 2020 г. поне 80% от електромерите да са електронни, за да могат да подават данните от разстояние.
Енергоразпределителните дружества все още не са готови да сменят веднага всички уреди, тъй като става въпрос за сериозна инвестиция. Затова отсега предупреждават, че подобно изискване може да доведе до скок в цената на тока. От ЧЕЗ преди време изчислиха, че въвеждането на нови уреди за всички техни абонати ще струва около 1 млрд. лева. Скъпо ще е и за ЕВН, откъдето не успяха да кажат точно колко би им излязла инвестицията. "Не бягаме от смарт технологията, но дори в ЕС тя тепърва се развива. Масовото въвеждане на тези измервателни уреди би довело до 44% увеличение на мрежовата цена за битовите потребители", коментира Пламен Стефанов от Управителния съвет на "Енерго-Про Продажби" преди около година, когато темата отново бе актуална.
Към момента заявление за нови цени от 1 юли в КЕВР са подали само от ЧЕЗ и ЕВН, които поискаха увеличение от 7%. До края на месеца предложения трябва да направят и от "Енерго -Про" и НЕК. Решението за това дали и с колко ще поскъпне токът ще бъде взето от изцяло нов състав на енергийния регулатор. Според Закона за енергетиката, който вчера бе публикуван в "Държавен вестник", новите членове трябва да бъдат избрани в срок до 1 месец, преди Великден. Мандатът на заварените при влизането в сила на закона комисари се прекратява с идването на новите членове. Отсега обаче процедурата нагнетява напрежение. Причината е, че комисарите ще се избират от Народното събрание, но кандидатурите ще бъдат издигани само и единствено от представените в парламента партии.
"Независимостта на комисията не се определя от това какво пише в един или няколко закона, а от отношението на политиците към работата й", заяви Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. А според шефа на Института за енергиен мениджмънт Славчо Нейков членовете на КЕВР трябва да се избират с квалифицирано мнозинство от НС по подобие на избора на главен съдебен инспектор. "Изискванията за квалификация, които в момента се предлагат, са смешно ниски. Залага се праг за експертен опит, според който е по-трудно да станеш експерт в министерство, отколкото член на регулатора", добави той пред в. "Сега".