Присъда от четири години за британеца, убил 18-годишния Емил Ботев

Мейсън Кристофър очерта образа си буквално като жертва

Четиригодишна присъда получи убиецът на 18-годишния Емил Ботев - Мейсън Кристофър, като съдът напомни, че от нея ще бъде приспаднат периодът на задържането му, считано от 11 юни 2014 г. досега. Софийският градски съд преквалифицира обвинението, а именно, че убийството е извършено при неизбежна самоотбрана. Това е нещо, за което подсъдимият Мейсън настоя по-рано днес.

Припомняме, кървавият инцидент се случи на 10 юни 2014 г. в столичния кв. "Горубляне" на бул. "Самоковско шосе". Мейсън умишлено умъртвил младежа, нанасяйки му удари с нож в областта на сърцето и корема. Пред съда тази сутрин Мейсън се разкая и заяви, че съжалява за случилото се. Той призна, че мисли за фаталната нощ всеки ден. Британецът очерта образа си буквално като жертва. Той твърди, че бил удрян с метални прътове.

На предишното заседание обвиненият Мейсън Кристофър поиска съкратен процес, но не призна вина.

Прокуратурата поиска 15 години затвор за британеца, а защитата на родителите на Емо поиска по-тежка присъда - 20 години.

Въпреки надеждите на родителите на Емо, че убиецът ще получи максимална присъда от 20 години, магистратите определиха значително по-ниска. Това предизвика гняв у приятелите на Емо, които вече девет месеца настояват за справедливост. Освен това от първоначално заведения иск от родителите за по 250 000 лева за всеки от тях, съдът присъди само 100 000 лева общо обезщетение.

Решението на съда подлежи на обжалване в 15-дневен срок, като родителите възнамеряват да го направят.

След прочитането на присъдата в залата настанаха безредици. Приятелите на убитото момче започнаха да крещят на съдията, недоумявайки защо е постановена значително по-ниската присъда. Наложи се и намесата на "Съдебна охрана". Част от униформените изведоха много бързо подсъдимия Мейсън, а останалите се опитваха всячески да укротят момчетата, които в яда си дори пророниха и сълзи.

Майката на Емо по-късно обясни, че до последно се е надявала на максимална присъда. Тя призна, че дори доживотна присъда не би я удовлетворила, тъй като синът й вече не е до нея.

"За какво да стоим в тази държава, след като девет месеца се борим за справедливост и получихме четири години затвор", запита един от приятелите на Емо, който през всичките тези месеци се включва в проявите, организирани в името на справедливия процес.