Проф. Тодор Танев: Никога не съм говорил за задължително изучаване на турски език

Политика

06-03-2015, 15:43

Снимка:

frognews.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закон за българската просвета предлагат от Патриотичния фронт

Изучаването на майчини езици е избираемо, подчерта образователният министър

Никога под никаква форма не съм говорил за задължително изучаване на турски или какъвто и да е друг език. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Отговорът на министъра беше провокиран от изказване на народния представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов, който обясни, че от партията са видели в медийни публикации, че министър Танев е дал подкрепата си за предложение на лидера на ДПС Лютви Местан за въвеждане на задължително изучаване на турски език в училищата.

„Обявяваме се против допълнителното турцизиране на българските райони”, заяви депутатът. Той припомни, че правителството има подписана програма за управление на страната, под която стоят подписите на четири партии, включително и на патриотите. „При изготвянето на тази програма ние много ясно сме заявили, че сме против новините на турски език и против изучаването задължително на турски в училищата”, поясни Ангелов.

Той призова проф. Тодор Танев да преразгледа позициите си и да се съобразява с договорките при съставяне на правителството. „Той е длъжен да знае какво са се договорили партньорите от мнозинството”, обоснова се Юлиан Ангелов.

В отговор от парламентарната трибуна министър Тодор Танев обясни, че изучаването на майчини езици се прави избираемо. „Това отдавна е влязло във всички закони. Къде и кога съм внасял такъв закон? Кой е чул да казвам такова нещо?”, попита той.

Проф. Тодор Танев категорично заяви, че такова нещо Министерството на образованието и науката и министърът да настоява или да има мнение под някаква форма за задължително изучаване – няма.

„Никакъв документ не е стигал и не съм имал никакви основания да изразявам подобни мнения. Възможно е да е станала някаква грешка. Това, какво пише, невинаги съответства на истината”, обясни образователният министър Тодор Танев.