Закон за българската просвета предлагат от Патриотичния фронт

Увеличение на учителските заплати и предмет "Родолюбие" са сред внесените промени

Патриотичният фронт внесе в парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Патриотите увериха, че измененията са вследствие на дълга работа на народни представители и на поредица срещи с учители, родители, НПО.
Зам.-председателят на Комисията по образованието и науката доц. д-р Милен Михов заяви, че от Патриотичния фронт са привърженици на идеята за единна национална образователна система. "Виждаме в предложенията основния въпрос за възприемането на предучилищното и училищното образование като основа и фактор на политическата нация и затова предлагаме промени, насочени към интегрирането на всички млади хора на базата на българския език и култура", посочи Михов.

Депутатите от ПФ предлагат законът да носи името Закон за българската просвета. "Отделяме сериозен момент върху статута и положението на българския учител и предлагаме да бъдат въведени разпоредби, гарантиращи честта, правата и личността на българския учител при изпълняване на неговите служебни задължения. Предлагаме да бъде въведено задължение на държавата за финансиране на образованието и просветата", заяви Милен Михов. Патриотите предвиждат до 2018 г. частта за образование да достигне 5 % от БВП.

Патриотичният фронт настоява бъде регламентирано възнаграждението на българския учител в размер на не по-малко от 20 % над средната брутна работна заплата в страната.

"Противопоставяме се на идеята за държавна финансова помощ към частните детски градини и училища. Предлагаме по въпроса за броя на учебниците да се въведе справедлива система, която предвижда да се работи във всички училища с един учебник по общообразователните предмети, а по останалите – профилирани, специализирани и избираеми предмети – да се допусне избираемост от 3 учебника", заяви доц. Милен Михов.

Депутатът Красимир Богданов добави, че предлагат при определяне на делегираните бюджети да има количествени показатели и диференциация на качеството на образованието.

"Ние сме твърдо против допускането на чужди на българските ценности и традиции влияния в българското образование, както и на налагането на идеологически доктрини и радикални религиозни възгледи", бе категоричен Богданов.

Партията предлага още задължително обучение на 4-годишните като важен етап от ранната социализация и усвояването на български език, въвеждане на учебен предмет "Родолюбие" в начална степен на образование, както и часове по военно обучение и защита на населението и околната среда.

Патриотите настояват още българските училища в чужбина да се изведат като отделна образователна институция.

Юлиан Ангелов посочи, че Патриотичният фронт е против задължително обучение на турски език в българките училища. "Призовават министъра да преосмисли своята позиция, да се придържа към програмата за управление на страната и да не допуска подобни изяви", заяви той.